StoryEditorOCM

fešta u čaporicamaNajbolja je rvaština iz konobe Joze Svaline: Ponosan sam na titulu, ali i na spoznaju da se na ovom području podiže sve više vinograda

2. ožujka 2018. - 14:09
Jozo Svalina proizveo je vino iz prošlogodišnje berbe koje je ponijelo titulu čaporskog šampionasvala

Na trećoj po redu vinskoj manifestaciji "Degustacija čaporskih vina 2018.", održanoj u organizaciji Mjesnog odbora triljskog naselja Čaporice, šampionsku titulu odnijelo je vino Joze Svaline. Tako je odlučilo stručno povjerenstvo sastavljeno od enologa dr. sc. Lea Gracina, Ante Samardžića i Luke Čuline.

Ove godine najbolje proizvode iz svojh konoba na degustaciju je donijelo 15 čaporskih proizvođača vina. Uz Svalinu, čije je vino šampion prošlogodišnje berbe, zlatne plakete za kvalitetu dobili su Boženko Žuljević Bobe i Stipe Kavain Ćipe, srebrne Ivan Pavela Niper, Dobroslav Željo Čović, Petar Svalina, Mirko Živaljić i Mirko Marušić, a brončane su pripale Anti Dodigu Koči, Jakovu Saraču, Nediljku Živaljiću Gari i Tomislavu Džali.

Priznanja za sudjelovanje na vinskoj fešti dobili su Zdenko Pavela, Jakov Pavela, Ivica Samardžić i Zdenko Lipotić. Čaporice sa susjednim Strmendocem izrasle su u vodeće vinogorje u Cetinskoj krajini.

Po kvaliteti proizvedenoga grožđa Čaporicama je nekada konkurirao samo Garjak u vrličkom kraju. U ta dva vinogorja nekada se proizvodila glasovita "rvaština", kupaža od sorti kao što su ninčuša, glavinka, plavac, plavina, crvenak, maraština, domaća bijela i druge.

Širi prostor Čaporica jedini je za koji se može reći da je na njemu došlo do revitalizacije vinogradarstva. Pritom se pojedini vinogradari opredjeljuju za obnovu starih sorti i dobivanje "rvaštine", ali je podosta i onih koji su zasadili nove vinske sorte koje količinski ne daju puno grožđa, ali jamče kvalitetu.

– Moja se obitelj od pamtivijeka bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Ja obrađujem vinograd od 2500 čokota na lokalitetu Gola brda. Na prethodne dvije degustacije moja vina osvojila su srebrnu i zlatnu plaketu za kvalitetu. Ovogodišnja titula šampiona rezultat je rada cijele moje obitelji, ali i pomoći koju nam je stručnim savjetima dao dr. Gracin. Ponosan sam na titulu, a još više na spoznaju da se u Čaporicama, koje su nadaleko poznate po kvalitetnom grožđu i vinu, sadi sve više novih nasada vinograda – kaže Jozo Svalina.

– Prošla je godina na ovom području bila loša jer su na vinogradima tragove ostavili led i druge nepogode. Unatoč tomu svi uzorci pristigli na degustaciju zaslužuju pohvale. Vina koje proizvode Čaporčani sve su kvalitetnija. Raduje što stečena tradicionalna znanja nadograđuju okretanjem struci te posebno što podižu nove nasade i što se neki od njih okreću tržištu – kaže dr. sc. Leo Gracin.

 

16. travanj 2024 07:43