StoryEditorOCM

zanimljivo istraživanjeJesmo li postali 'pijanci'? Vinska čaša u tristo godina narasla čak sedam puta

Piše Lidija Gnjidić Krnić
22. prosinca 2017. - 14:57

Od 1700. godine do danas veličina čaša za vino narasla je gotovo sedam puta. Utvrđeno je to u studiji znanstvenika sa Sveučilišta Cambridge, nazvanoj "Veličina vinske čaše u Engleskoj od 1700. do 2017.".

Vino se od pamtivijeka – ne samo u Engleskoj – pilo u veselim i tužnim prigodama, no s vremenom je postalo manje vezano uz posebne prigode i jednostavno postalo piće za svaku prigodu.

Moderna poljoprivreda i moderna tehnologija, navodi se u radu objavljenom u British Medical Journalu, omogućile su proizvodnju i konzumaciju vina u količinama većim nego ikad u povijesti. Što se Engleske tiče, od inicijalne istraživane godine do danas prosječna vinska čaša narasla je sa 66 na 449 mililitara zapremine.

Znanstvenici su, istražujući evoluciju vinskih čaša kroz stoljeća, pretraživali muzejske zbirke, proizvođače stakla, tražili su čak i na e-Bayu. Za istraživanje su na koncu osigurali uzorak od 411 različitih čaša.

Obilježavanjem kapaciteta čaša prema godini u kojoj su proizvedene, dobiven je grafikon koji je pokazao jasan trend rasta. Rast je bio u stalnom usponu do 1990. godine, odnosno do zapremine od 300 mililitara. Ideja je bila osigurati u čaši prostora da vino "diše", da se može fino zavrtložiti, kao i dovoljno velik otvor čaše da se vino može i (p)omirisati.

No onda se dogodio nagli skok, čaše su narasle do prosječnih 449 mililitara, iako treba napomenuti da se one, bez obzira na veličinu, ne pune do vrha.

Postoji objašnjenje, dakle, zašto su čaše danas velike, no zašto su prije bile male? Vino prije nekoliko stoljeća jest bilo cijenjena i skupa roba, navodi se u studiji, i nisu ga svi mogli sebi priuštiti, no veliku ulogu u veličini čaše imali su porezi – na staklo. Iako su stalno pomalo rasle, trebalo je cijelo stoljeće da se porez ukine, nakon čega su čaše počele "bujati".

15. travanj 2024 23:32