Ovo je najbolje vino na svijetu, možete li pogoditi koliko košta boca?

Ovo je najbolje vino na svijetu, možete li pogoditi koliko košta boca?

Prosječnom potrošaču itekako povoljan čileanski malbec proglašen je već drugi put najboljim vinom na svijetu, a zapanjuje činjenica kako je za njega potrebno izdvojiti manje od pet funti!

Ljeto je idealno za rashlađivanje dobrom čašicom, zahvaljujući internet kupovini sve nam je dostupno, a La Moneda Reserva Malbec košta nevjerojatnih 4.37 funti! Okusom i kvalitetom potukao je tisuće drugih vina na manifestaciji Decanter World Wine Awards, a titulu su potvrdila i brojna istraživanja i kušanja ljubitelja vina diljem svijeta.

Testirano je u kategoriji sa 16 tisuća crnih i bijelih vina koji su pristigli sa svih krajeva svijeta, a napravilo ih je nešto više od 240 stručnjaka.

Pobjednički Malbec opisan je kao nezaboravna kombinacija svježe zdrobljenog tamnog voća, kremaste vanilije i paprenog okusa, a u obzir je uzeta i niska cijena u odnosu na iznimnu kvalitetu. Već u večeri kada je proglašeno najboljim, vino je doslovno razgrabljeno s polica trgovina diljem svijeta.

Inače, krvavo crveno vino od sorte je koja potječe iz Bordeauxa, a osvojila je Južnu Ameriku. U Bordeauxu ga miješaju s poznatijim sortama cabernet sauvignonom, cabernet francom i merlotom da im osigura boju i eleganciju, ali vrlo rijetko spominju da ga ima u njihovim velikim vinima.

Zapravo, u Francuskoj nikad nije bilo velikih vina od malbeca i rabili su ga kako bi boljim sortama osigurao kiselost. U Argentini, međutim, daje iznimno složena, puna vina koja mirišu po crvenom bobičastom voću i začinu, a okus im je po murvi i kupinama. Očito, ta je kombinacija dovoljna za pobjedu!

Inače, La Moneda je najveći čileanski izvoznik vina, izvozi više od 80 milijuna litara godišnje u 25 zemalja. Računica kaže kako je to 107 milijuna boca u izvozu, a staklenke se, usputno rečeno, pune u Britaniji.

Naslovnica Vinogradarstvo