StoryEditor
SvijetNacionalne fobije

Utrka za nasljednika Angele Merkel se zahuktava: Scholz i socijaldemokrati su favoriti, ali preokret je moguć u zadnjoj TV debati; Nijemci strahuju od dugova

Piše Davor Krile
12. rujna 2021. - 12:13

Dva tjedna do parlamentarnih izbora u Njemačkoj, utrka za kancelara se zahuktava i čini se da postaje jednako neizvjesna i tijesna kao i prije 16 godina, kad je Angela Merkel preuzela tu dužnost. Sve zabrinutiji njemački konzervativci upozoravaju kako bi ljevica koncem rujna mogla preuzeti vlast, pošto su po prvi put nakon 2017. socijaldemokrati (SPD) prema istraživanjima simpatija javnosti uvjerljivo pretekli demokršćane (CDU/CSU).

Za učvršćenje izbornih opredjeljenja pokazat će se ključnom završni tv-duel tri vodeća kandidata za nasljednika Angele Merkel. U debati koju će prenositi njemačke televizije sučelit će se kandidat konzervativnog bloka Armin Laschet, Annalena Baerbock iz Zelenih, te trenutni favorit Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokrata (SPD, lijevi centar). Scholz je ocijenjen kao uvjerljivi pobjednik u prvoj tv debati koncem kolovoza, te je zahvaljujući njemu snažno porasla i popularnost Scholzova SPD-a. Socijaldemokrati se kreću oko 25 posto podrške, ujedinjeni demokršćanski blok CDU/CSU je na oko 22 posto, a Zeleni su na 17 posto biračke potpore. Ahilova peta socijaldemokrata je nužnost koalicijskog dogovora s još nekom od manjih stranaka kako bi mogli poslije izbora preuzeti vlast. Olaf Scholz taktički izbjegava izjave o mogućim koalicijama nakon pobjede jer je suradnja s Zelenima i Ljevicom (Die Linke) za mnoge socijaldemokrate neprihvatljiva zbog nekih njihovih radikalnih stavova, poput zahtjeva za izlaskom iz NATO-a.

image
Olaf Scholz
John Macdougall/AFP

Scholz je kao dosadašnji ministar riznice, a pogotovo svojim radom na konsolidaciji državnih financija tijekom pandemije, rapidno umanjio raniji rasipnički imidž svoje stranke i pridobio golemo povjerenje njemačke biračke javnosti. Ispitivanje Deutschlandtrenda početkom rujna govori kako građani SPD smatraju najkompetentnijom strankom kad je u pitanju socijalna politika i borba za pravedniju društvenu raspodjelu. Scholz pametno vodi i kampanju, te je koncentriran mahom na teme u kojima je kompetentan, poput poreza i mirovina. Nijemcima obećava "društvo koje cijeni i poštuje svakoga".

Paralelno s izbornim istraživanjima, u Njemačkoj se provode i ona o glavnim društvenim strahovima, koji vjerojatno snažno utječu na biračka opredjeljenja. Po svim parametrima, Nijemci se tijekom pandemije najviše boje porasta dugova i manjka novca. Prvi na listi nacionalnih strahova im je da će nakon kraja pandemije naglo isplivati skriveni dugovi zemlje, a i na drugom i na trećem mjestu su im financijske opsesije: da će naglo porasti životni troškovi i da će njihovi porezni obveznici snositi i troškove pandemijskoga zaduživanja drugih zemalja Europske unije. Strah od gospodarske krize u Nijemaca se, istodobno, rapidno smanjio.

Ovakva struktura svjesnih i podsvjesnih nacionalnih fobija bez sumnje itekako utječe na želju većine građana da prilično dobrog dosadašnjeg ministra državnih financija, Olafa Scholza, ubuduće gledaju u fotelji njemačkog kancelara.

image
Kay Nietfeld/AFP
item - id = 1126691
related id = 0 -> 1136682
related id = 1 -> 1136281
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 06:40