Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Svijetnadolazeće situacije

UN upozorava: Stroge mjere uzrokovane koronavirusom mogle bi se ozbiljno odraziti na globalnu trgovinu i poljoprivredni sektor

Piše PSD
26. ožujka 2020. - 08:39
Damir Glibusic/HANZA MEDIA

I dok svijetom vladaju oštre mjere u borbi protiv koronavirusom, a više od dvije milijarde ljudi trenutno se nalazi u izolaciji, UN smatra da bi posljedica svega mogla biti globalna nestašica hrane.

Poljoprivredna grana u svijeta izgledala je obećavajuće, no manjak radne snage i nemogućnost međunarodnog trgovanja hranom mogli bi stvoriti probleme u narednim tjednima, za Guardian je rekao Maximo Torero, šef ekonomist UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu.

- Najgore što se može dogoditi jest da vlade ograniče protok hrane, a takve mjere bile bi izrazito kontraproduktivne. Sada nije vrijeme za ograničenja ili postavljanje trgovinskih prepreka. Sada je vrijeme za zaštitu protoka hrane širom svijeta, smatra Torero.

Prema izvješću Bloomberga, Kazahstan je, kao jedan od najsnažnijih svjetskih izvora, zabranio izvoz pšeničnog brašna, a ograničio je i izvoz heljde i povrća. Vijetnam, treći najveći svjetski izvoznik riže, privremeno je blokirao izvoz ove namirnice. Rusija je i ranije ograničava svoj izvoz, pa se i sada to može očekivati, a SAD je trenutno u otvorenoj poziciji, budući da Donald Trump postaje sve nervozniji zbog strogih ograničavajućih mjera te planira ponovno pokrenuti ekonomiju najkasnije do Uskrsa, 12. travnja.

- Trgovinske prepreke stvorit će ekstremnu nestabilnost, a to smo i do sada opažali u krizama s hranom, upozorio je Torero. 

Iako opskrba hranom trenutno dobro funkcionira u većini zemalja, problemi bi se mogli početi pojavljivati ​​već za nekoliko tjedana i intenzivirati se u sljedeća dva mjeseca kada krene sezona većine voća i povrća. Ove vrste proizvoda često imaju kratko vrijeme sazrijevanja i potrebni su vješti i brojni berači kako se ne bi pokvarili.

- Moramo biti oprezni da ne prekinemo lanac vrijednosti hrane i logistiku, a ne bude li se radna snaga mogla slobodno kretati, naći ćemo se u velikim problemima, zaključuje Torero.

U većini zemalja vladaju oštre mjere kretanja javnim prostorom, a zapošljavanje sezonskih radnika postaje upitno budući da se treba osigurati i zaštita tih istih radnika.

- Potrebna nam je radna snaga, ali moramo i zaštiti te ljude. Glavne zemlje još uvijek ne provode takvu vrstu politike kako bi osigurale da se hrana može nastaviti kretati. Najvažnija stvar koju vlade sada mogu napraviti jest da pokrenu lanac opskrbe hranom te osiguraju dovoljan broj radnika koji bi spriječili da globalna tržišta hrane budu u krizi, smatra Torero.

Torero upozorava da bismo i kao pojedinci mogli pridonijeti rješavanju ovog problema, barem na mikro razini. Smatra da bismo trebali izbjegavati paničnu kupnju i skladištenje proizvoda, posebice onih s kratkim rokom trajanja koji najčešće završe u smeću.

Andre Laperriere, izvršni direktor Globalnih otvorenih podataka za poljoprivredu i prehranu, koji pruža podatke o hrani i poljoprivredi, rekao je da vlade moraju donijeti planove za osiguravanje nesmetanog funkcioniranja lanca opskrbe hranom.

- Prazne police u trgovinama ne bi nas trebale brinuti, to nije problem u opskrbi već u logistici. Namirnica ima dovoljno za svih, sve dok ih pojedinci ne krenu gomilati. Skladištenjem hrane, trošimo je više no što nam je potrebno, a ovakvo ponašanje moglo bi izazvati efekt viših cijena proizvoda zbog pritiska na lance hranom. 

- Prehrambeni sektor spada u sektor kritične infrastrukture, zajedno sa zdravstvom i hitnim službama zbog čega bi granice trebale ostati otvorene za uvoz i izvoz hrane, a poljoprivrednim radnicima trebala bi se osigurati sva moguća zaštita kako bi mogli obavljati svoj posao, zaključuje Laperriere.

#POLJOPRIVREDA#KORONAVIRUS#ZATVORENE GRANICE

Izdvojeno