StoryEditor

Ukrajina, Gruzija i Moldavija potpisale povijesne sporazume s EU-om

Piše PSD.
27. lipnja 2014. - 16:42
Čelnici zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu sporazumu o jačanju političke i gospodarske suradnje s tri zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza - Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom.

"Naš zajednički cilj je vaša puna integracija u tržište Europske unije, najveće i najbogatije tržište na svijetu. Putovanje bez viza približit će naša društva - a to već imamo s Moldavijom. Prije svega, transformacija u vašim društvima i javnim upravama treba osigurati bogatiji i sigurniji život vaših građana, uključenih u europsku obitelj kojima s pravom pripadaju", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Ukrajina je još u ožujku potpisla politički dio sporazuma o pridruživanju, a danas je potpisan i gospodarski dio. Gospodarski sporazum s Ukrajinom predviđa postupno uklananje carinskih barijera u trgovini s Unijom, a Rusija se pribojava da bi europski proizvodi preko Ukrajine mogli dospjeti na njezino tržište i ugroziti domaću proizvodnju.

Sva trojica čelnika, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, gruzijski i moldavski premijeri Irakli Garibašvili i Iurie Leanca rekli su pri potpisivanju ovih povijesnih sporazuma da ovaj korak nije krajnji doseg, nego da žele postati dio europske obitelji.

Sporazumi o pridruživanju ne nude perspektivu članstva. Unutar EU-a nema suglanosti da se tim zemljama ponudi perspektiva članstva, jer se EU pribojava daljnjeg pogoršanja odnosa s Rusijom.

Van Rompuy se osvrnuo i na tešku sigurnosnu situaciju u Ukrajini te na neizvjesnost u odnosima između Rusije s Moldavijom i Gruzijom.

"Moja prva poruka jest da je Europska unija uz vas više nego ikada prije. Imate našu potporu i solidarnost i priznanje vašeg teritorijalnog integriteta. Moja druga poruka jest da nema ništa u ovim sporazumima što bi na bilo koji način moglo naškoditi Rusiji. EU je spremna uključiti se zajedno s Rusijom u pokušaju da se otklone nesporazumi koji mogu postojati i raditi na sigurnoj budućnost za naš zajednički kontinent. Naša Unija želi stabilan europski kontinent, naš zajednički kontinent", rekao je Van Rompuy.

(H) 
item - id = 239016
related id = 0 -> 1074131
related id = 1 -> 1063074
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 11:29