StoryEditor
Svijethura za sapunicu

SSSR je bio vrlo učinkovit u borbi protiv svih vrsta infektivnih bolesti. Postojali su, međutim, i faktori koji su ugrožavali epidemiološku sigurnost u zemlji

Piše PSD
23. srpnja 2021. - 21:04

Zdravstveni sustav Sovjetskog Saveza i danas je na glasu kao jedan od najboljih na svijetu. Poslijeratni SSSR trijumfirao je u borbi protiv različitih virusa te nikad nije zapao u epidemiološku krizu, piše Russia Beyond. 

Sovjetski su mediji promovirali važnost osobne higijene te provodili uspješne kampanje koje su pozivale na cijepljenje.

Ipak, higijenski uvjeti, kao ni higijenske navike ljudi, nisu uvijek bili na zavidnoj razini. Diskutabilna je bila, primjerice, higijenska ispravnost široko dostupnih automata s gaziranom vodom koji su najčešće imali samo jednu čašu iz koje su pili svi prolaznici željni osvježenja. Iz današnje perspektive, zaista iznenađuje to što veza između širenja zloglasne 'ruske' gripe i takvih aparata nikad nije istražena. 

Drugi problem bile su šprice namijenjene višekratnoj upotrebi. One su se koristile u ljekarnama, a nakon korištenja šprica bi se prokuhala u vodi kako bi dočekala idućeg pacijenta. Danas je poznato da ta metoda ne ubija sve viruse te da bi na toj temperaturi opstao primjerice hepatitis C.

image
Prizor iz crtića 'Mojdodir'
Youtube/screenshot

Unatoč tome, Sovjetski se savez othrvao brojnim izazovima. Jedan od najvećih bila je zloglasna 'ruska' gripa od koje su najčešće umirali mladi ljudi. Teoretičari zavjera i danas tvrde da je virus koji je uzrokovao bio proizvedena u laboratoriju, i to u Kini, s ciljem da pobije mlade. 

Značajnu su ulogu u suzbijanju epidemija odigrale pravovremene reakcije kod pojave virusa.

Sovjetska vlast pritom nije zazirala ni od primjene sile. Kad je buknula kolera, na primjer, tisuće vojnika patrolirale su ulicama kako bi kontrolirale karantenu, a bilo je propisano i obvezno cijepljenje.

Sovjetska kampanja usmjerena na masovnu imunizaciju također je bila vrlo uspješna – svi su u poslijeratnom SSSR-u bili cijepljeni protiv tuberkuloze, difterije i poliomijelitisa. Obvezna su zatim postala i cjepiva protiv protiv hripavca, tetanusa, malih boginja i zaušaka. 

Parole tipa "Čeliči se ako želiš biti zdrav" ili "Hura za ručnike i spužve! Hura za sapunicu!" pronosile su se i među najmlađima, za koje su osmišljeni edukativni crtani filmovi. Među najpoznatijim takvim filmovima bio je 'Mojdodir', koji potiče održavanje higijene, kao i onaj "O nilskom konju koji se bojao cjepiva" - nakon što je na nosilima donesen u bolnicu, nilski je konj, naučivši lekciju, pocrvenio od stida. 

image
Prizor iz crtića 'O nilskom konju koji se bojao cijepljenja'
Youtube/screenshot
item - id = 1114873
related id = 0 -> 1129358
related id = 1 -> 1129349
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 08:56