StoryEditor
Svijetstroga ograničenja

Norvežanima savjetovano da ne putuju u inozemstvo kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze

Piše PSD
7. kolovoza 2020. - 17:16
AFP

Norveški ministar zdravlja preporučio je u petak Norvežanima da izbjegavaju sva putovanja u inozemstvo, čak i u zemlje s malim brojem oboljelih od covida-19, kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze.

„U Norveškoj još ima malo zaraženih, ali vidimo povećano širenje zaraze u zemljama koje su imale kontrolu nad svojim situacijama”, rekao je ministar Bent Hoie na konferenciji za novinare.

Premda nije članica EU-a, Norveška je članica schengenske zone bez unutarnjih graničnih kontrola. Imala je neke od najstrožih ograničenja putovanja u Europi u ranoj fazi pandemije prije nego što ih je od lipnja postupno ukinula.

Vlada je uz to odlučila i da barovi i restorani više neće smjeti posluživati alkohol nakon ponoći, rekao je Hoie.

Vlasti će također izdati nove preporuke o nošenju maski 14. kolovoza, dodao je.

Maske u Norveškoj i u drugim nordijskim zemljama, za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, nisu obvezne u javnim prostorima.

Iznimka će biti putnici koji dolaze iz zemalja nakon kojih se mora u desetodnevnu karantenu, uključujući Francusku, Švicarsku i Belgiju.

Oni moraju nositi maske od trenutka prelaska granice ili dolaska na zračnu luku, dok ne dođu do kuće u kojoj moraju ostati u karanteni.

Premijerka Erna Solberg kazala je u četvrtak da će vlasti odgoditi planirano ublažavanje ograničenja i ponovno uvesti neke mjere kako bi se izbjeglo uvođenje potpune karantene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:58