StoryEditor
SvijetBatagajski krater

Najveću svjetsku pukotinu u permafrostu zovu vrata pakla. O čemu je točno riječ, kako je nastala i predstavlja li za ikoga prijetnju?

Piše PDS
23. srpnja 2021. - 22:07

Batagajski krater u sibirskoj Jakutiji ne samo da je najveća pukotina u permafrostu na svijetu, nego i ne prestaje rasti.

Ono što je počelo kao mala dolina ubrzo je preraslo u nešto što mještani danas zovu vratima pakla. Dalo bi se pretpostaviti kako iza tog nadimka stoje kakva drevna vjerovanja – ali ova pukotina datira tek iz prve polovice prošloga stoljeća, a ni njezino porijeklo nije misterij.

Krajem tridesetih godina u blizini rijeke Batagaj vršila se eksploatacija olova, a šezdesetih godina tlo je uleglo zbog prevelike sječe šuma.

Prema riječima državnog inspektora, ulegnuće se svake godine proširi za 10 do 15 metara. Stručnjaci objašnjavaju kako je to spor proces i naglašavaju da nema mjesta za brigu.​

- Ova prirodna pojava ni na koji način ne predstavlja prijetnju za naš planet. Najveća stvarna prijetnja je to da možeš pasti i slomiti nogu, rekao je Aleksej Lupačov iz Instituta za proučavanje tla Ruske akademije znanosti za portal Russia Beyond.

Širenju pukotine pogoduju ljetne vrućine koje ubrzavaju otapanje zaleđenog tla, ali zimske temperature padaju i do 50 stupnjeva ispod nule, zbog čega su vrata podzemnog svijeta okovana ledom.

U ovom trenutku veličina kratera dostiže približno kilometar u dužinu, 800 metara u širinu i 100 u dubinu.

Batagajski je krater zanimljivo odredište za znanstvenike iz cijeloga svijeta – zbog otapanja leda razotkriveni su stariji slojevi tla, na osnovu kojih se mogu istražiti biološke i klimatske karakteristike planeta. Najstariji sloj kojem se može pristupiti star je 600 do 650 tisuća godina, a na dnu kratera nalaze se ostaci mamuta, bizona i drugih drevnih životinja.

item - id = 1114885
related id = 0 -> 1124677
related id = 1 -> 1121468
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 14:39