StoryEditor
Svijet‘Bio jednom virus‘

Kina uzvraća udarac SAD-u, animiranim filmom ismijava njihov odgovor na pandemiju. Pogledajte susret lego figurica ratnika od terakote i Kipa slobode

Piše Hina
3. svibnja 2020. - 09:46
screenshot YouTube

Kina je objavila kratki animirani film pod naslovom "Bio jednom virus" u kojemu ismijava američki odgovor na novi koronavirus, koristeći likove sastavljene od lego kockica koje predstavljaju dvije zemlje.

Washington i Peking vode rat riječima zbog podrijetla bolesti koja se pojavila u kineskome gradu Wuhanu i prerasla je u globalnu pandemiju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je uvjeren u to da koronavirus može potjecati iz kineskoga virološkog laboratorija, no odbio je iznijeti dokaze.

U kratkom i duhovitom animiranom filmu objavljenom na internetskoj stranici službene kineske novinske agencije Xinhua, sve počinje otvaranjem crvenog zastora nakon čega se pojavljuju dvije figurice od lego kockica: ratnik od terakote sa zaštitnom maskom i Kip slobode.

"Otkrili smo novi virus"- kaže kineski ratnik.

"Pa što?" - odgovara mu američki Kip slobode, "To je samo gripa".

Dok ratnik objavljuje upozorenja o virusu i nabraja prekretnice u kineskoj epidemiji, Kip slobode odgovara odjecima s Trumpovih konferencija za novinare na kojima je smanjivao težinu bolesti.

"Slušate li vi same sebe?", - pita ratnik a Kip slobode se počne crvenjeti pa se priključi na infuziju.

"Uvijek smo u pravu, pa čak i kad proturječimo sami sebi", odgovara Kip.

"E to volim kod vas Amerikanaca, što ste dosljedni", kaže mu ratnik.

SAD i druge zemlje optužuju Kinu da je obmanjivala svijet u pogledu težine epidemije i sve su glasniji pozivi na pokretanje međunarodne istrage o podrijetlu virusa.

U intervjuu za Reuters Trump je rekao da vjeruje da je kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa dokaz da će "učiniti sve što mogu kako bi on izgubio na predsjedničkim izborima u studenome.

Ured za javnost tvrtke Lego objavio je izjavu u subotu u kojoj poručuje: "Nismo ni na koji način sudjelovali u stvaranju animiranog filma".

#KORONAVIRUS#KINA#AMERIKA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 09:16