StoryEditor
Svijetodlučno vojnički

Italija građane cijepi ‘na juriš‘, otkako kampanju imunizacije vodi general! Za vakcinaciju je ovlastio zubare i apotekare, a planira i turističke punktove

3. svibnja 2021. - 19:16

Italija postaje sve svjesnija da samo masovnom imunizacijom stanovništva može spasiti zemlju i njezino gospodarstvo. Nakon što su dosegli tempo apliciranja od pola milijuna doza cjepiva dnevno, te ukupno dosad potrošili više od 20 milijuna doza, daljnji program vakcinacije postavili su još ambicioznije: do kraja svibnja i početka lipnja cijepiti sve Talijane starije od 65 godina, a onda galopom nastaviti prema zaštiti drugih dobnih skupina i struktura građana.

Operaciju cijepljenja na razini države Italije odnedavno vodi general-pukovnik Francesco Paolo Figliuolo. Ovaj 59-godišnji časnik je inače zapovjednik logistike vojske Italije, a premijer Mario Draghi imenovao ga je prvog ožujka za izvanrednog povjerenika vlade za suzbijanje pandemije Covida-19 i voditelja državne kampanje cijepljenja. Otkako je general Figliuolo preuzeo rukovođenje, nabavka cjepiva se doista omasovila, kao i njegova primjena. Povećanje lokaliteta za cijepljenje, pritisak na farmaceutsku mrežu da promijeni tempo opskrbe, kao i dostupnost liječnika opće prakse, farmaceuta i stomatologa za primjenu doza zahvaljujući sporazumima koje je sklopilo talijansko Ministarstvo zdravstva učinili su razliku u svakodnevnoj praksi.

image
General Francesco Paolo Figliuolo
Marco Bertorello/AFP

General Figliuolo, međutim, ne kani stati nego planira pandemiju pobijediti na juriš: u razgovoru za La Repubblicu izložio je „kartu nastavka rata“ na kojoj nisu dovoljne samo goleme zalihe „municije“, nego i mobilizacija svih na cijepljenje, kao i omasovljenje kadra koji cjepiva primjenjuje.

Povrh cijepljenja na gotovo svim razinama zdravstvenog sustava - kod obiteljskog liječnika, kod zubara, i u ljekarnama - planira se i otvaranje stotina centara za imunizaciju u malim i velikim turističkim mjestima, kako bi mladi Talijani, kao i potencijalni strani gosti, na ljetnom odmoru dobili inspiraciju i obavili zaštitu od koronavirusa. Već je pojačana i praksa cijepljenja po tvrtkama s velikim brojem zaposlenika: trenutno je djelatno više od 750 takvih punktova na radnim mjestima.

Da i talijanski zubari već cijepe punom parom svjedoče vijesti iz Toskane, gdje upravo medicinari stomatološkog centra obaraju rekorde u primjeni cjepiva. Samo u travnju stomatolozi iz bolnice kod Firenze su već cijepili gotovo 2.000 Toskanaca, objavio je nedavno predsjednik ove regije Eugenio Giani. U toskanskoj bolnici Piero Palagi stomatolozi su potpuno uključeni u timove za cijepljenje od 3. travnja, te apliciraju sve vrste raspoloživog cjepiva.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:42