StoryEditor
Svijetponosni i sretni

I dok u Italiji broj mrtvih i dalje raste, jedan gradić iz Lombardije potpuno je pošteđen zaraze, a gradonačelnik im je - pogrebnik

Piše Hina
1. travnja 2020. - 08:11

Ferrera Erbognone ima oko 1100 stanovnika i nalazi se u Lombardiji, epicentru talijanske krize izazvane koronavirusom. 

"Ponosni smo i sretni što je kod nas ovakva situacija, ali ne mogu reći da nismo uplašeni jer ljudi umiru u gradu do nas", kazala je lokalna trgovkinja Mery De Luca. 

Nije jasno zašto je taj gradić, 50 kilometara jugozapadno od Milana, potpuno pošteđen zaraze. 

"Bili smo jako pažljivi od prvog dana", kaže De Luca, vlasnica trgovine živežnim namirnicama. "Naši kupci su od samog početka izbijanja epidemije nosili maske i rukavice". Pohvalila je mjesne vlasti i lokalnu Civilnu zaštitu za pravovremeno informiranje javnosti i podjelu zaštitnih maski. 

Gradonačelnik Giovanni Fassina, pogrebnik, došao je na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za koronavirus.

"Mislio sam da bi naša 'enklava' mogla biti sjajna za analizu slučaja. Gdje ćete naći bolju priliku za proučavanje bolesti. Trebalo bi testirati krv 1099 sretnika iz ovoga grada", rekao je Fassina za La Repubblicu. 

Pokrajinske zdravstvene vlasti ponudu su odbile jer je Fassina htio da ispitivanje provede institut koji je izvan mreže regionalno odobrenih laboratorija. 

U Italiji je dosad koronavirusom zaraženo 105 tisuća ljudi, a umrlo ih je više od 12 tisuća. U Lombardiji je 40 posto svih talijanskih slučajeva i dvije trećine umrlih. 

item - id = 1013228
related id = 0 -> 1123529
related id = 1 -> 1119368
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 10:27