Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Svijetepidemija u sad-u

Hrvatska liječnica iz New Orleansa, junakinja iz 2005.: Čekam nalaz, mislim da sam zaražena. Preživjela sam najveći uragan, ali ovo je puno gore

Piše Zoran Šagolj
26. ožujka 2020. - 11:14
Ilustracija/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) početkom tjedna objavila je kako se širenje epidemije koronavirusa nezaustavljivo pomiče prema Zapadu i da bi Amerika uskoro mogla postati novo globalno žarište.

Prvi epicentri u SAD bili su u New Yorku, Kaliforniji i Washingtonu, da bi stanje katastrofe posljednjih dana bilo proglašeno je u državama poput Iowe i Louisiane.

U središtu potonje, New Orleansu, već godinama živi i radi hrvatska liječnica N. A. (puni identitet ne objavljujemo na njezinu zamolbu). U tom gradu preživjela je i čitav niz uragana, od kojih najkatastrofalniji onaj 2005. godine, nazvan Katrina.

Tada je bila jedna od heroina nastale krize, jer New Orleans nije napustila, a svoju privatnu kliniku otvorila je za sve kojima je trebala zdravstvenu skrb.

U noći sa srijede na četvrtak dobili smo je u njezinom stanu, u kojemu živi sa suprugom i dvoje djece. I odmah nas je zatekla:

- Vjerojatno sam se inficirala koronavirusom i pozitivna sam. Testirala sam se prije sedam dana i evo čekam rezultat. Od tada sam u samoizolaciji. Bili smo prije svega ovoga u Miamiju. Prvi se razbolio sin, pa je nakon tri dana prešlo na kćer, onda je uhvatilo mene, a i suprug evo prilično kiše, dobio je temperaturu i ne osjeća se dobro. U blizini mi žive roditelji, imaju po 80 godina, ali nema šanse da se približe.

Što zbog liječničke hladnokrvnosti, što zbog proživljenih iskustava s prirodnim katastrofama koje pogađaju taj dio SAD, nije klonula, već ostala na nogama.

- U bolnici čiji sam danas zaposlenik, po prvim simptomima su mi rekli da idem doma i od tamo preuzmem telemedicinu. Po tome smo poznati diljem države, jer imamo vrhunsku aplikaciju. To znači da na daljinu pacijentima možemo očitavati temperaturu, pregledavati uho, grlo, nos, pratiti tlak i još puno parametara. U dežurstvu sam 7 puta 24, što znači da i dan i noć odgovaram na pozive. Liječnica sam i ovaj put moram biti na prvoj liniji – kaže naša liječnica.

Ona stanje u Louisiani opisuje puno boljim nego u ostatku zemlje, pogotovo u usporedbi s New Yorkom. Prema podacima od srijede, u Orleansu i drugim gradovima na tom području do sada je zabilježeno 1785 zaraženih, od čega je 65 osoba smrtno podleglo. Sve je počelo 9. ožujka.

- Sa zaštitnom opremo ne oskudijevamo, čak bih rekla da je stanje vrlo dobro. Moja bolnica imat će do kraja ovog tjedna svoj vlastiti test i trebat će nam četiri sata da ustanovimo je li netko zaražen ili nije. Jedini problem može biti s medijima koji se koriste za testiranje. Sadašnje zalihe i tempo kojim stižu mogu biti dovoljne za nekih pet dana unaprijed - rekla nam je naša sugovornica.

Pitali smo je i da usporedi dvije nevolje s kojima se susretala – uragan i epidemiju. Bez puno razmišljanja odgovorila je:

- Ovo što sada imamo i doživljavamo meni je puno, puno gore. Uragan je prvenstveno katastrofa koja pogađa infrastrukturu i nosi materijalna stradanja, dok se ovdje životi daleko više gube i mi liječnici, a ne samo obični ljudi, osjećamo se bespomoćno. Najgore je od svega što ljudima ne možete zajamčiti mjesto u bolnici krene li sve u neslućene razmjere.

Iako Amerika nije na glasu kao država koja svima jamči zdravstvenu skrb, naša liječnica kaže da se sada ne vodi računa ima li tko policu osiguranja ili ne.

- Barem u mojoj bolnici je tako. Kada čovjek dođe na aplikaciju naše telemedicine i ako nema broj osiguranja, odmah mu se ponudi besplatan kod i osnovna vizita je dostupna. Tko će to jednog dana pokriti, sada je najmanje važno – veli.

Prenijeli smo joj i za nadu koja je Hrvatskom i šire zavladala nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da od bolesti Covid-19 najbolji liječi kombinacija lijeka za malariju i azitromicina, Plivinog otkrića iz '80-tih godina.

- To svojstvo azitromicina znanstveno i klinički nije dokazano, pa bih bila vrlo oprezna. Osim toga, više ga i nema, jer je nastala pomama za njim. Liječnici u mojoj bolnici smiju ga propisivati samo za pacijente koji se tamo nalaze, nikako na daljinu. Vjerojatno ste i čuli za onaj fatalni slučaj iz Amerike, kada je čovjek uzeo lijek na svoju ruku – pojasnila nam je N. A. iz New Orleansa.

#KORONAVIRUS#LIJEčNICI#SAD

Izdvojeno