StoryEditor
RegijaPOVRATAK NA STARO

Vučić bi opet uveo policijski sat, ali nakon pobune studenata koje su vlasti htjele izbaciti iz domova, Srbija uvodi samo dio strožih mjera

Piše Hrvoje Prnjak
3. srpnja 2020. - 08:59
Natiskani Beograđani pred Infektivnom klinikomAFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je paket mjera kojima se, nakon naglog skoka broja novozaraženih, nastoji spriječiti dalje širenje koronavirusa, pa se iza 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima.

Vučić je rekao kako bi, da se njega pita, on zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u tom gradu.

Ocijenivši da je Beograd "trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji", Vučić je poslije sjednice Kriznog stožera održane u četvrtak navečer, za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da od ponoći s petka na subotu, pa naredna dva tjedna, noćni klubovi i splavovi-restorani u Beogradu moraju biti zatvoreni od 23 do šest sati, što vrijedi i za kafiće koji nemaju vrtove.

Bit će uvedene i kazne od oko 50 eura za građane koji ne nose maske u gradskom prijevozu i trgovačkim centrima.

Vučić je rekao i da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru u Beogradu biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje fizičke udaljenosti.

Najavio je i zatvaranje svih studentskih domova u Beogradu, što je potaknulo prosvjede studenata nekoliko domova.

RTS jutros javlja da je mjera ipak ublažena pa domovi ostaju otvoreni i studenti u njima mogu ostati, ali uz posebne epidemiološke mjere koje će biti na snazi.

Ne budu li se te mjere pokazale efikasnim, u narednih nekoliko dana bit će, kako je rekao, uvedena dodatna ograničenja.

Vučić nije isključio mogućnost zatvaranja ulaza u srbijansku prijestolnicu i izlaza iz Beograda ukoliko najavljene mjere ne budu dale očekivane rezultate.

"Beograd je trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji jer sa 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih", naglasio je Vučić, ocijenivši da su "svi drugi brojevi pod kontrolom" i "manje-više očekivani i uobičajeni".

On je utvrdio da se na parlamentarnim izborima, održanim 21. lipnja, nitko nije zarazio i da je bilo opasnije otići pet minuta u dućan nego na biračko mjesto.

Kod najmanje troje visokih državnih dužnosnika je, međutim, nakon proslave izborne pobjede u stožeru Srpske napredne stranke, čiji je Vučić predsjednik, potvrđen koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 20:13