StoryEditor
Regijai ovaj će

Veliku Srbiju Vučićeve vlasti sad zovu ‘srpski svijet‘ i kunu se da će u njega objediniti sve Srbe, mada su svi slični planovi srpskog polusvijeta neslavno propali

Piše Davor Krile
20. srpnja 2021. - 22:07

Koncept velike Srbije, odnosno svih Srba u jednoj državi, kako je tu ideju krstio Slobodan Milošević, u političkom je Beogradu u zadnje vrijeme preimenovan u nešto moderniju sintagmu „srpski svijet“. No, princip je isti, nazivi su tek nijanse.

Izjavom kako je zadatak njegove generacije političara „stvaranje srpskog svijeta, odnosno objedinjavanje Srba gdje god budu živjeli“ srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izazvao je osude i reakcije širom regije, a  ponajviše u vlastitoj zemlji. Da Vulinova rečenica nije slučajni incident, nego službena agenda vlasti Aleksandra Vučića, svjedoči činjenica da je istu poruku ovaj verbalni bombaš već izrekao u nekoliko navrata, a prije dva dana ponovio je i na obilježavanju 13. godišnjice Pokreta socijalista., I to dok je uz njega stajao predsjednik Srpske napredne stranke i Srbije, koji se nijednim slovom nije ogradio od svog trbuhozborca.

Vulin je još početkom svibnja po prvi put izjavio: “Vjerujem da stvaranje 'srpskog sveta' rješava nacionalno pitanje Srba, da zaustavlja širenje ‘velike Albanije’, i da jamči Srbima da se genocid nad njima nikad više neće ponoviti, a iznad svega osigurava se dugotrajan mir na Balkanu. Često čujem kako govore da ćemo svi živjeti u Europskoj uniji pa zato nema potrebe da se okupljamo u srpskoj državi. Zaboravlja se da smo mi tako već živjeli, vjekovima: najprije u Osmanskom carstvu, nekoliko decenija u Austro-Ugarskoj, a četiri godine i pod komandom Trećeg reicha“ – usporedio je Vulin EU s nacističkim carstvom. Na kraju je poručio i kako nije dobro rješenje da svi Srbi žive zajedno u tuđoj državi, nego da najveći dio Srba živi u svojoj zemlji.

Poruke donedavnog srbijanskog ministra obrane, a sad policije, zamirisale su ratnom zebnjom i doma i u susjedstvu. Beogradski književnik Filip David je tužno konstatirao kako strepi da Srbija nije ništa naučila od nedavne prošlosti, jer se stalno vrti u ukletom kovitlacu istih strasti i nacionalizama koje je vode u sve dublju destrukciju. Nije slučajno, upozorio je, da baš Aleksandar Vulin učestalo spominje sintagmu „srpski svijet“ i da upravo on govori ono što predsjednik Aleksandar Vučić misli, ali se ne usuđuje javno reći.

I član vodstva Demokratske stranke Srbije Vojislav Janković osudio je koncept ‘srpskog svijeta’ kao nastavak pogubne politike iz devedesetih godina. Kao obnovu politike iz devedesetih prokazala ga je i predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora Sonja Biserko, kazavši da retorika vlasti ne nagovještava samo ponovno ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i to da takvu Srbiju može sačuvati samo Vučićeva politika. Sociolog i politički analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo za Vulinov je istup kratko napisao kako se „srpski svijet“ u njegovo vrijeme zvao puno jednostavnije: „Velika Srbija”.

Analitičari se pitaju je li glavni cilj poruka o uspostavi 'srpskog svijeta' i sve češćih Vučićevih „puštanja s lanca“ Aleksandra Vulina realni hegemonistički plan zemlje koja se već godinama masovno naoružava ili, pak, puka verbalna ucjena Europske unije, ili najava kampanje za izbore sljedeće godine? Što god bilo posrijedi, kovanica iz starog arsenala velikosrpskih osvajačkih projekata označava mentalni povratak Vučićeve Srbije u devedesete. I to usprkos činjenici da su s tim planom na usnama već jednom do nogu poraženi, a ništa nisu naučili.

item - id = 1114129
related id = 0 -> 1129618
related id = 1 -> 1129573
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 00:30