Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Regijapostignut dogovor

U konvojima se vraćaju kući: 400 državljana Srbije ‘zapelo‘ u Sloveniji, Hrvatska dopustila tranzit

Piše Hina
24. ožujka 2020. - 19:05
AFP

Slovenska vlada postigla je dogovor s vladom Srbije o vraćanju oko 400 državljana Srbije u domovinu, nakon što su "zapeli" u Sloveniji zbog pandemije koronavirusa, potvrdio je u utorak popodne glasnogovornik slovenske vlade i kriznog stožera Jelko Kacin.

Prvi konvoj Srba koji se zbog restrikcija na granicama nisu mogli vratiti u domovinu prema Beogradu krenut će iz Slovenije još danas, a tranzit je preko svog teritorija dopustila i Hrvatska, kazao je Kacin u izjavi novinarima u Ljubljani.

Pojasnio je da se radi o Srbima koji su "zapeli" u Sloveniji, na povratku u domovinu iz skandinavskih država, Beneluksa, Njemačke, Češke, Slovačke i Austrije, pri čemu su neki u Sloveniji morali ostati i pet dana.

Po njegovim se riječima to dogodilo jer je Srbija u nastojanju za spriječi dodatni prijenos koronavirusa iz inozemstva bila zatvorila granicu i za svoje državljane koji žive i rade vani i pripadnike dijaspore.

Zato je bio potreban izuzetan napor za dogovor između Slovenije, Hrvatske i Srbije za oblikovanje humanitarnih konvoja kako bi se ti Srbi vratili kući, kazao je Kacin, ustvrdivši da je u rješavanju tog zapleta uz slovenskog i hrvatskog premijera sudjelovao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, jamčeći svojim državljanima koji su bili blokirani u inozemstvu da mogu ući u Srbiju.

#SRBIJA

Izdvojeno