StoryEditor
Regijanova valuta

Srpski mediji negoduju zbog izbora Tesle za hrvatske kovanice eura, s naslovnica vrišti: ‘Skandal! Pa koga će drugoga?

Piše PSD
21. srpnja 2021. - 20:42

Nikola Tesla izdvojio se kao uvjerljiv favorit u anketi za izbor nacionalnog motiva na budućim hrvatskim eurokovanicama. Teslin portret, za koji je glasalo čak 2599 građana, tako će se naći na kovanici od 50 centi.

Veliki je izumitelj nedvojbeno zaslužio svoje mjesto na naličju kovanice, ali ima i onih koji zbog toga negoduju. Žučne rasprave o Teslinom porijeklu nastavljaju se na news portalima, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji u kojoj je današnja odluka itekako odjeknula.

„Srpski genije na hrvatskom euru“, „Što je sada ovo?“, „Pa naravno, koga će drugog!“ i „Baš ne odustaju“ samo su neki od naslova ispunjenih nevjericom.

image
Screenshot

Neki srpski mediji javljaju kako Hrvati svojataju i otimaju Teslu, dok je Kurir ovu odluku nazvao neviđenim skandalom.

Hrvatski marketinški stručnjak Davor Bruketa za RTL taj je dobro poznati antagonizam nazvao tragičnim, ali i komičnim, zaključivši kako je red da i Hrvatska, nakon Srbije i Amerike, iskoristi priču o geniju iz Smiljana.

image
Damir Krajac/Cropix

Podsjećamo, premijer Plenković je na konferenciji za novinare potvrdio konačan izbor motiva: šahovnica će biti podloga na svim kovanicama, a osim Tesle građani su odabrali kartu Hrvatske, kunu i glagoljicu.

item - id = 1114347
related id = 0 -> 1129432
related id = 1 -> 1129265
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 18:04