StoryEditor
Regijakolo sreće

Srbija smislila novi način da potakne procjepljivanje i neće štedjeti

Piše Hina
21. srpnja 2021. - 13:08
Nije poznato hoće li se u nagradnu covid kampanju uključiti i legendarna 'loto djevojka' Suzana MančićBoris Kovačev/Cropix

U Srbiji se nije dugo održao trend pada novooboljelih od covida-19 i dvoznamenkasti broj zaraza, a dok stručnjaci upozoravaju na novi, četvrti pandemijski val, država priprema nagradnu igru kako bi dodatno potaknula procjepljivanje.

U Srbiji korona brojke rastu i na početku je novog vala, a državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek najavio je da će uskoro uslijediti novi paket mjera i poticaja za ubrzavanje kampanje procjepljivanja jer se "očekuje jak četvrti val korone".

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potvrdila je da je u pripremi "ozbiljna kampanja" u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri u kojoj će cijepljeni protiv koronavirusa konkurirati "za ozbiljne nagrade".

"To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promovira cijepljenje", rekla je Obradović, ocijenivši da, zaključno s 20. srpnja na teritoriju cijele države ima oko 2.664.000 osoba cijepljenih s obje doze, što na ukupnu populaciju od oko sedam milijuna ljudi "nije dovoljno ako se teži kolektivnom imunitetu".

Srbija koristi četiri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm, i ruski Sputnik i ima dovoljno doza, ali je nakon uspješne kampanje u početku opao interes za cijepljenje, poglavito među mladima.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka do sada testirano 4.572.957 uzoraka, registrirano je ukupno 719.006 zaraženih, a službeno je prijavljeno 7.088 smrtnih slučajeva.

Trenutno je na liječenju 311 osoba, od kojih je sedmero na respiratorima.

item - id = 1114227
related id = 0 -> 1129618
related id = 1 -> 1129584
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 02:30