StoryEditor
RegijaDIZANJE TENZIJA

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković: Nećemo dopustiti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici. Nitko nas neće omalovažavati!

Piše PSD.
3. srpnja 2020. - 13:14
Denis Jerković/Ilustracija/HANZA MEDIA

Nećemo dopustiti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici Bosne i Hercegovine, ali formiranje nekakve velike komisije koja će biti dodatni trošak za BiH nije način da to spriječimo. Moramo prvo podići razinu komunikacije sa susjedima. Neću nikada dopustiti da Srbija ili Hrvatska ili bilo tko drugi omalovažava Bosnu i Hercegovinu – izjavila je u intervjuu za “Dnevni avaz” Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i dopredsjedateljica Vijeća ministara BiH (SDA).

Turković kaže da javnost mora znati tko ovdje radi u interesu države, a tko ne.

Naglašava da je Trgovska gora samo jedan od bilateralnih problema koje BiH ima s Hrvatskom, a kaže da se gotovo svakodnevno otvaraju i novi izazovi.

– Moramo ih rješavati uz međusobno poštivanje. Ministarstvo vanjskih poslova i bh. diplomacija su dugo bili zapušteni i sada moramo vraćati situaciju u kojoj se BiH mora poštovati kao država i unutar, ali i izvan naših granica. Proteklih tjedana sam imala više razgovora s partnerima, ministrima država EU, s europskim povjerenicima, s našim prijateljima iz svijeta i rezultat tih aktivnosti će biti vidljiv. To je mnogo važnije od ovog dnevnopolitičkog prepucavanja – rekla je ministrica.

Upitana zbog čega je skinula s dnevnog reda Vijeća ministara BiH sve one točke o kojima se govori, kazala je da Vijeće ministara mora djelovati u skladu sa zakonom i političkim dogovorom.

– Moramo osigurati funkcionalnost institucija, imenovati odgovorne osobe u državne agencije, ali ne može se stalno ići na štetu Bošnjaka. Od nas se konstantno očekuje da pravimo ustupke, jer ostalim partnerima odgovara da stvari ne idu u pravom smjeru.

Država mora djelovati, građani moraju osjetiti naš rad i aktivnost, ali nećemo nigdje stići ultimatumima – rekla je, između ostalog, ministrica Turković u intervjuu za “Dnevni avaz”.

Treba podsjetiti kako je ministrica Turković nedavno tražila bilateralni sastanak s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova, Goranom Grlićem Radmanom, zbog navoda pojedinih bošnjačkih medija da hrvatske vlasti vrše sječu šuma na području Plješivice na teritoriju BiH.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 23:54