StoryEditor
Regijauhvatili petoricu

BiH krenula u lov na one koji po internetu šire dezinformacije i koriste priliku za veliku zaradu na namirnicama. Treba li Hrvatska isto učiniti?

Piše Zoran Šagolj
30. ožujka 2020. - 16:13
Ilustracija/AFP

U Bosni i Hercegovini dali su se u lov za svima koji na internetu šire paniku objavom dezinformacija i lažnih vijesti.
Akciju po odobrenju Stožera civilne zaštite vodi Federalna uprava policije, a u pomoć je pozvana i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

U kratkom vremenu uhvaćemo je ispitano, dokumentirano i predato tužiteljstvima u BiH pet takvih slučajeva, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Ensad Korman, član Federalnog stožera civilne zaštite i zamjenik direktora FUP-a.

“Imamo dokumentirano pet slučajeva koji su predati tužiteljstvima na daljnje postupanje. Radimo po Kaznenom zakonu Federacije BiH, ali i po ostalim kaznenim zakonima u saradnji s tužiteljstvima u našoj zemlji”, pojasnio Korman i dodao kako je imenovam tim za “cyber kriminal” koji će 24 sata pratiti sve portale i društvene mreže.

- Imamo mnogo građana koji na portalima izazivaju paniku i upućuju prijetnje i sva ta lica će biti procesuirana. Idemo od toga da blokiramo profile na društvenim mrežama, a u svemu nam pomaže Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), pa do kaznene odgovornosti koja će se dokazivati na sudovima.

Također, u dogovoru s web portalima koji se bave uslugama oglašavanja vršimo blokiranje oglasa koji šire paniku. Blokiraju se profili korisnika koji u nedostatku životnih namirnica, poput brašna, prodaju te namirnice privatno, po mnogo većim cijenama, što svakako izaziva paniku - poručio je Korman.

#KORONA VIRUS#INTERNET#DEZINFORMACIJE#BIH

Izdvojeno

03. lipanj 2020 14:26