StoryEditor
PolitikaIŽBENIKA

Komentar Zdravka Pilića: Ljevica "fejsbučenjem" o Orbanu udara na HDZ, kao da ćemo zaboraviti da je upravo Račan Mađare pustio na more

9. svibnja 2020. - 17:02

Kao da nam je bilo malo partizana i ustaša – prefriško je to – pa smo s ustaša prešli na – “Ustani Bane”. Objavio ga je na svom fejsu, baš bana Jelačića na konju s isukanom sabljom, sliku mu spomenika sa zagrebačkog trga, i Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a s popratnim tekstom – “Jedna slikica za Orbana, Plenkijevog prijatelja iz Mađarske”. To je reć “Slikom na sliku”! Eto ti ga na, Orbane! Kad ćeš ti nama sliku Velike Mađarske stavljati na svoj “fejs”, tobože povodom državne mature i ispita iz povijesti, mi ćemo tebi uzvratit slikom bana Jelačića. Sa suptilnom – istina nenapisanom – ali lako zamislivom asocijacijom “Plenkijevom prijatelju” – nemoj da ti jopet dođe. Znaš kako je bilo kad je prvi put dolazija, 1848.!

Vidovićev “fejs na fejs” uskladio se s “fejsbučenjem” bivšeg mu stranačkog šefa, a sada hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. I on je preko “Zuckerbergova brzoslika” prigodno poručio našim, hrvatskim školarcima pred maturu – “Nemojte ‘šerati’ i stavljati na svoje profile povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude ‘povijesne karte’ koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih ‘vođa’ u komšiluku”HDakle, predsjednik države reagira, ali Plenki – ne reagira. Kako i bi, kad mu je Orban “prijatelj”. Ljevica, dakle, želi kazati kako će nas desnica (ponovno) prodati. Ne bi joj bilo prvi put. A oni će nas – opet – spašavati. To je, dakle, HDZ-ovim političkim protivnicima, ili suparnicima, predizborna strategija. Ili taktika, svejedno. To im je program. Izmišljanje vanjskih neprijatelja. Prokazivanje vlasti kao nedomoljubne. Natjecanje u tome tko je veći Hrvat. Ekonomija? Radna mjesta? Investicije? Nula bodova. To trenutno nije tema. Ima za još misec ili dva onih četiri tisuće kuna za pola milijuna zaposlenih. A kad se potroši? Zadužit ćemo se opet. Ka da nam je prvi put!

Jer, sve je to luk i voda prema Orbanovu fejsu. Nereagiranje hrvatskih vlasti na Orbanovu objavu Goran Beus Richemberger iz GLAS-a popratio je komentarom da je HDZ “mađaronska stranka” još od vremena Franje Tuđmana, a u tome su ga slijedili i Ivo Sanader, i Tomislav Karamarko i Andrej Plenković. Zaboravio je jedino da su Mađarima, barem u Dalmaciji, širom otvorili vrata upravo njegova, koalicijska Vlada pokojnog Ivice Račana i penzioniranog Slavka Linića, koja ih je prije dvadesetak godina dovela u marinu u Tribunju i hotele u Primoštenu, a koje nisu obnovili ni do dana današnjeg, iako im je to bila obveza po slovu ugovora. Uostalom, na borbi protiv Mađara – i “mađarona” – u Primoštenu je iznikao i Stipe Petrina, dok su SDP-ovci i HNS-ovci u Šibeniku slušali svoje u Zagrebu i šutjeli. Ili misle da ovdje više nema živih koji se toga sjećaju, skoro da su i sami povjerovali kako je to bilo “godine devetsto i treće...”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 15:10