StoryEditor
PolitikaRTL SUČELJAVANJE

Božinović i Grmoja se zakačili oko strožih mjera na granici s BiH, Tomašević ih smirivao: ‘Što se više derete, kapljice više idu u oba smjera‘

Piše PSD.
25. lipnja 2020. - 21:11
Srđan Vrančić/HANZA MEDIA

U večerašnjem sučeljavanju nositelja lista na RTL-u sudjelovali su HDZ-ov Davor Božinović, Mostovac Nikola Grmoja, SDP-ov Zlatko Komadina, Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta te Tomislav Tomašević s liste predvođene platformom Možemo!

I dok je Božinović tvrdio da je Hrvatska "sigurnija nego što je bila", pa i kad je u pitanju održavanje izbora, Bartulica se požalio kako "datum, 5. srpnja, koji je nametnut, postaje sve više problem": "Kampanja se ne može odvijati u normalnim okolnostima već se otkazuju događaji i to je problem".

"Kada govorimo o datumu izbora ovo je bio najbolji trenutak s obzirom i na situaciju epidemiološku u trenutku raspisivanja i s obzirom na ono što govore ljudi koji o tome nešto znaju, znanstvenici, da je jesen problematična s obzirom na brzinu širenja virusa u vrijeme kad su i inače respiratorne infekcije češće", rekao je Božinović, ironično primjećujući kako je okružen sa "četiri epidemiologa" u studiju.

Grmoja je izrazio čuđenje zašto smo prvo sve zatvorili, a sad imamo "potpunu liberalizaciju".

"Mislim da su išli u potpuno otvaranje upravo zbog izbora, mislili su da će kapitalizirati situaciju, ali im se to obilo o glavu i ankete pokazuju da će HDZ izgubiti izbore", kazao je.

Zlatko Komadina je ustvrdio: "Stvari su izmakle kontroli, međutim pitanje je je li Hrvatska sigurna zemlja. Socijalne sigurnosti nema. Pravne sigurnosti nema. To je po meni pojam sigurnosti...Volio bih reći da smo turistički sigurni... Vjerojatno i jesmo, međutim nakon cirkusa koji je HDZ napravio u Zadru, to se više ne može govoriti, posebno premijera Plenkovića koji ne želi ići u izolaciju".

"Nacionalni stožer ima gotovo sve ovlasti, može donositi mjere kako želi, što utječe na političke aktere koji se natječu. Ovaj slogan sigurnost i da nema nedodorljivih je doista postao smiješan. Mislim da je eksplodirao u lice HDZ-u. Vidimo da ima nedodirljivih, kada ih dodiruje premijer Plenković", primijetio je Tomašević.

U jednom trenutku večerašnjeg sučeljavanja na RTL-u  zaiskrilo je između Božinovića i Grmoje, povod je bilo - vraćanje strožih mjera na granice prema BiH i Srbiji. To je izgledalo ovako:

BOŽINOVIĆ: Novooboljeli, prvi slučajevi koji su došli, došli su izvana, ponajviše iz Srbije i BiH. Ono što smo već nekoliko puta kazali, to je da pratimo situaciju na način da epidemiolozi detektiraju odakle dolaze novozaraženi. To su najviše ulasci iz BiH i Srbije. Ove mjere su opravdane, no ono ne znače potpuno zatvaranje granica.

GRMOJA: Mjere nikako nisu opravdane.

BOŽINOVIĆ: One su zdravstveno opravdane.

GRMOJA: Nisu, ne možete tvrditi da veća opasnost dolazi iz BiH, nego iz jedne Italije.

BOŽINOVIĆ: Vi tvrdite, a da smo imali, govorite netočnosti, ja vam govorim...

GRMOJA: Znam da ste nervozni jer ja govorim istinu...

BOŽINOVIĆ: Nisam nervozan, poanta je da nama novi slučajevi nisu došli iz Italije.

GRMOJA: Hoćete li me pustiti? Sramotna izjava ministra Božinovića gdje je naše sunarodnjake u BiH nazvao istočnim susjedima.

BOŽINOVIĆ: To nije istina...

Umiješao se Tomašević i upozorio kolege "da što se više deru, to više kapljice idu u oba smjera pa u svrhu epidemioloških mjera"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 12:54