StoryEditor
Hrvatskanove brojke

Unatoč dobrim vijestima iz Šibensko-kninske županije, i dalje raste broj zaraženih u Dalmaciji: na splitskom području najviše oboljelih

Piše PSD
26. ožujka 2020. - 16:22
Split, 190320. Reportaza sa taksistima o trenutnoj situaciji s prijevozom u gradu. Na fotografiji: Prazan parking na rivi.Vojko Basic/Cropix

Broj oboljelih od Covida-19 u Dalmaciji nezaustavljivo raste. Prema novim podacima koje je iznio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, trenutačno se u Splitsko-dalmatinskoj županiji broji 34 zaraženih koronavirusom.

To znači da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa. Najviše oboljelih je u Splitu, Sinju i Solinu.

U Splitu su 24 osobe pozitivne na koronavirus, u Sinju i Solinu po 3 osobe, u Dugom ratu, Podstrani, Hvaru, Vrlici, Hrvacama i Kaštelima po jedna osoba. Među zaraženima je šest zdravstvenih djelatnika, preciznije po dvoje 2 liječnika i stomatologa te po 1 inženjer te djelatnik srednje stručne spreme. Opće zdravstveno stanje svih zaraženih je stabilno, a svi kontakti koje su imali s drugim ljudima su obrađeni.

U samoizolaciji se nalazi se 55 zdravstvenih djelatnika, a u karanteni hotela Zagreb je 29 osoba, od čega 21 hrvatski državljanin te 8 straca.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas su zabilježena dva nova slučaja, riječ je o bračnom paru koji se zarazio u Austriji, pa ih je ukupno 26, objavljeno je na konferenciji za medije u Dubrovniku te odmah demantirana pogrešna informacija od ranije da je jedan od oboljelih na respiratoru.

- To je lapsus, radi se o KB Dubrava, a ne Dubrovniku - istaknuo je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Od 26 osoba pozitivnih na koronavirus, sedam je u bolnici, a od Covida-19 obolio je i  jedan liječnik koji je u samoizolaciji i dobrog općeg stanja, kao i ostali pacijenti. Od dvoje novopozitivnih jedno je hospitalizirano, a od  sedam prethodno zaraženih jedna je osoba puštena na kućnu njegu i samoizolaciju, rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

U Zadarskoj županiji trenutno je šestoro zaraženih koronavirusom, znatno manje nego u drugim dalmatinskim županijama, no veliki je problem  što je na području te županije 109 medicinskih djelatnika u samoizolaciji zbog sumnje u moguću zarazu, a tri su liječnika su pozitivna na koronavirus. Osobito je nezgodno u Biogradu, kojem je prijetila karantena zbog zaraze koja je izbila u Specijalnoj bolnici za ortopediju, gdje su se razboljela dvojica liječnika.

Jedan od njih je obavljao operativne zahvate dok još nije imao simptome bolesti te je tako zarazio pacijenticu koja je zbog upale pluća i problema s dišnim sustavom u ponedjeljak prebačena u OB Zadar na odjel pulmologije. Iz biogradske bolnice u samoizolaciju su upućena 52 medicinskoga djelatnika, dok su iz zadarske bolnice u izolaciji 25 liječnika, 27 sestara te 4 nemedicinska djelatnika, istaknuo je Željko Čulina, ravnatelj bolnice na, redovitoj konferenciji Županijskog stožera civilne zaštite održanoj u četvrtak.

Čulina je ponovio da od pet pacijenata na odjelu za COVID zadarske bolnice dvoje imaju teške simptome, ali nisu priključeni na respirator. To su jedan stariji muškarac i pacijentica iz Biograda koja je prvo bila smještena na odjelu pulmologije. Zbog toga su s tog odjela u izolaciju upućene dvije liječnice i 12 sestara.

Ravnatelj bolnice Željko Čulina ponovio je da odlasci u izolaciju medinskih radnika predstavlja veliki probelm u funkcioniranju bonice, ali se zasad uspjeva održati njena funkcionalnost.U Šibensko-kninskoj županiji zaraženih je 15, a u četvrtak do podneva nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

- U četvrtak u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19. Od ukupno 15 oboljelih, četvero pacijenata se i dalje nalaze na Odjelu infektologije i nisu na respiratoru - kazao je Nikola Blažević, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Unatoč dobrim vijestima iz Šibensko-kninske županije, teško je ne primijetiti da je porast broja oboljelih u Dalmaciji i dalje znatan. U samo tri danas s 52 je skočio na 81.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:25