StoryEditor
Hrvatskaobjava stožera

U Hrvatskoj potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, ukupno 481 slučaj zaraze, na respiratoru je 14 pacijenata, jedan kritično

Piše PSD
26. ožujka 2020. - 09:32
Goran Stanzl/pixsell

9:27 - Nakon potresa koji je u nedjelju, 22. ožujka pogodio zagrebačko područje kao i zbog pojave koronavirusa, Republika Hrvatska je zatražila međunarodnu pomoć od Mehanizma civilne zaštite EU putem Zajedničkog komunikacijskog i informacijskog sustava za hitne situacije (CECIS-a).

Do sada je pomoć ponudilo sedam europskih država: Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Crna Gora, Litva i Francuska.

9:21 - Novinari na obraćanju Stožera su zaključili kako je mnogo zdravstvenih djelatnika KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu stavljeno u samoizolaciji, što zvuči poprilično alarmantno.

- Srećom, samo zvuči alarmantno. Sama ustanova je bez traženja pomoći dio liječnika iz Klinike za traumatologiju povukla u svoju ustanovu pa nema straha, rekao je ministar zdravstva.

9:18 - Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. To je osnovni mehanizam kojim možemo zaustaviti širenje epidemije, poručio je Beroš.

- Dnevni kapacitet je više od tisuću testova dnevno. Imam informaciju da nam u petak dolazi novi kontigent testova i testirat ćemo koliko će biti potrebno, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

9:16 - Ministar Beroš izvijestio je da je jučer bio u Osijeku, koji je jedno od žarišta zaraze u Hrvatskoj.

- U Osijeku smo utvrdili da nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika. Nekad u hitnim slučajevima se ne stigne obaviti dijagnostika, pa zdravstveni djelatnici postupaju riskirajući i svoje zdravlje kako bi pomogli pacijentima, rekao je Beroš.

9:13 - Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

- Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

9:09 - Imamo nekoliko slučajeva koronavirusa za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

9:06 - Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

9:04 - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

"Imamo 18 liječnika specijalista koji su pozivitni, šest specijaliznata, sedam medicinskih sestara i dva stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji 18.601 ljudi, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji", rekao je Capak.

9:01 - Ministar Davor Božinović zahvalio je medijima što izvještavaju o aktivnostima Stožera.

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, rekao je ministar Vili Beroš. Ukupno je u našoj zemlji potvrđen 481 slučaj zaraze, a na respiratoru je 14 pacijenata.

- Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

Na respiratoru je 14 bolesnika - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Beroš je istaknuo da je od ukupnog broja bolesnika njih tri posto na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

Ranije objavljeno - Stožer civilne zaštite oko 9:15 sati iznijet će nove podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

U ovom trenutku, u zemlji je potvrđeno ukupno 442 slučaja zaraze, dok su 22 osobe ozdravile. Poznati su i nalazi preminule osobe iz Istre i utvrđeno je da je riječ o smrti uzrokovanoj koronavirusom.

image
Fah/Pool

Ministar Vili Beroš jutros je poručio kako, unatoč širenju zaraze u zdravstvenim ustanovama, trenutno ima dovoljno zdravih liječnika u sustavu.

- Ne bih isključio uvođenje novih, strožih mjera iako aktualna situacija u ovom trenutku ne pokazuje potrebu za tim. Zasad smo poduzeli značajne restriktivne mjere, i očekujemo da će kroz koji dan početi davati rezultate. Ako broj novooboljelih bude znatno rastao, izvjesno je da ćemo morati poduzeti još restriktivnije mjere.

Ono što je nama od iznimne važnosti, što smo usporili eksponencijalni rast. Mi smo pet dana iza Italije, naš prvi slučaj je pet dana iza njihovog. Naša dinamika je puno drugačija, naša krivulja nije tako strma", ", rekao je Beroš, podvukavši kako upravo zbog toga naš zdravstveni sustav funkcionira.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

- Ipak smo razvukli tu krivulju, nije tako strma, nije eksponencijalni rast, to nam omogućava fleksibilnost. Ako neće doći do eksplozije novih slučajeva, mi ćemo ovo kontrolirati. Naravno da je moguć i drugi scenarij, mi smo i na to spremni. Ako se desi talijanski ili španjolski scenarij, i na njega ćemo reagirati", zaključio je ministar Beroš.

Obraćanje Stožera civilne zaštite možete pratiti uživo od 9 sati na portalu Slobodne Dalmacije.

 

 

#STOŽER CIVILNE ZAŠTITE#KORONAVIRUS#BROJ OBOLJELIH

Izdvojeno

27. lipanj 2020 13:59