StoryEditor
Hrvatskapomoć opg-ima

Splitsko-dalmatinska županija podupire uzgajivače stoke: financira se gradnja pojilišta za životinje

23. svibnja 2020. - 20:56

Pisati o poljoprivredi u vrijeme kada gotovo i ne poznajete nekoga tko zaista i živi od tog teškog posla – nije lako. Nije ništa lakše niti promišljati o tome kako poljoprivredi vratiti čast i mjesto koje zaslužuje. A činjenica jest – da bi svi mi mogli jesti prirodno, i zdravo, i naše; samo da se potrudimo više.

U Županiji splitsko-dalmatinskoj odavno promišljaju kako pomoći stočarstvu u Dalmaciji, obnoviti i proširiti stočarski fond, kako pružiti potporu sektoru svinjogojstva, kako dati potporu za proizvodnju i preradu mlijeka na mini siranama, poljoprivrednicima pomoći pri gradnji akumulacije za napajanje stoke i kod nabavke dugogodišnjih sadnica... Puno problema, puno ideja, a u Županiji se nadaju kako će biti i puno – zainteresiranih.

Jednostavne akumulacije

U okviru Programa mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije, uvedene su posebne mjere za pomoć u sektoru stočarstva. Tu se pruža potpora preradi mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, županija plaća po svakoj registriranoj, odnosno – odobrenoj, mini sirani polugodišnje, ili pak godišnje – ovisno o trajanju nepovoljnih uvjeta u proizvodnji i preradi mlijeka, maksimalan iznos od 10.000 kuna. U budžetu je rezervirano sto tisuća kuna za potrebe te mjere, pa se računa kako deset vlasnika mini sirana mogu mirno raditi dalje.

Posebna potpora, koja se ističe među nabrojanima na mrežnim stranicama Županije, jest ona za izgradnju jednostavnih akumulacija. Ako poljoprivrednik nema u blizini svojeg objekta i/ili mjesta gdje drži stoku – primjeren način za napajanje životinja – može slobodno zatražiti pomoć Županije. Oni su voljni nepovratno uložiti u izgradnju takvih objekata sto tisuća kuna. Svakom vlasniku OPG-a koji tu potporu zatraži uplatit će iznos nepovratnih sredstava, odnosno subvenciju, u visini do 50 posto opravdanih troškova, a najviše do 15.000 kuna u godini.

Korisnici ove potpore mogu biti fizičke i pravne osobe, poljoprivredna gospodarstva u skladu s posebnim propisima upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivredne površine unesene u ARKOD sustav, oni koji imaju prebivalište, odnosno sjedište i poljoprivrednu proizvodnju kao i poljoprivredne površine na području Splitsko-dalmatinske županije. Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje ulaganja za koje podnositelj nije koristio sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ovčari i kozari

Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Splitsko dalmatinske županije je i bez obzira na pandemiju i njezine posljedice – uvijek jednako aktivan, atraktivan i nužan.

Među inima se nalazi i potpora koja se dodjeljuje za obnavljanje stočnog fonda, kontrolu i suzbijanje bolesti u sektoru stočarstva, te racionalizaciju troškova u stočarstvu nastalih uslijed nepredvidivih gubitaka u uzgoju i proizvodnji.

Ta se potpora odobrava u visini do 10 posto iznosa od planiranih proračunskih sredstava, a najviše do 15.000 kuna.

Zbog koronakrize je ponešto izmijenjena, tako da se subvencija za ovčare i kozare povećala sa sto na 300 kuna po grlu. U govedarstvu pak se dosadašnji tretman grla promijenio tako da se za svako reproduktivno grlo daje 500 (tele), odnosno tisuću kuna (junica).

Među mjerama pomoći je i potpora nabavci dugogodišnjih sadnica po načelu sufinanciranja 1/3 ukupnog troška sadnica. Do sada je ta mjera bila posložena tako da je županija pokrivala trećinu troška, drugu trećinu lokalna samouprava, a korisnik je bio dužan platiti "svoju" trećinu. Sada je došlo do promjene na način da će županija, umjesto krajnjeg korisnika mjere, pokrivati dvije trećine cijene sadnica. Riječ je o višegodišnjim sadnicama, poput masline, smokve, loze, pa čak i jagode.

Primjera radi - u 2019. godini u programu sufinanciranja sudjelovalo je 12 jedinica lokalne samouprave, a nabavljeno je 338.039 komada raznih sadnica od toga najviše sadnica jagoda njih 300.000, vinove loze 25.662 komada, maslina 1548 i raznih voćnih vrsta 2359 komada, te 8740 komada sadnica aromatičnog bilja (smilje, ružmarin i lavanda).

Deset tisuća kuna za proizvođače sira


U okviru Programa mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije, nalaze se i posebne mjere za sektor stočarstva. Riječ je o potpori preradi mlijeka vlasnicima OPG-ova koji uzgajaju stoku (krave, ovce, koze), proizvode mlijeko i prerađuje ga na gospodarstvu u proizvode od mlijeka. Njima se potpora pomoći plaća polugodišnje odnosno godišnje, ovisno o trajanju nepovoljnih uvjeta u proizvodnji i preradi mlijeka na OPG-u.

Za korištenje ove mjere pomoći mogu se prijaviti vlasnici OPG-ova koji imaju registriranu, odnosno odobrenu mini siranu na OPG-u. Naknada iznosi 10.000 kuna, a za sve dodatne informacije se možete obratiti elektroničkom poštom na: josip.matas@dalmacija.hr, ili telefonom na: 021/ 400 - 069 i/ili 021 /400 – 038.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 15:03