StoryEditor
Hrvatskadraža im banovina

Pupovac: Govorim jezikom kojeg smatram primjerenim, a Šuica je izjavom o ‘Baniji‘ najveću štetu napravila sebi i svojoj stranci

Piše PSD
12. siječnja 2021. - 14:16
Robert Fajt/Cropix

Milorad Pupovac komentirao je stanje u potresom pogođenom području Banije, kao i po kojem se principu dijeli pomoć tamošnjem stanovništvu, donosi N1.

“Što se tiče pomoći, mi pomoć dijelimo svima kojima je potrebna. Šleperi s građevinskim materijalom, kojeg su donirali ljudi iz različitih dijelova Hrvatske, nalaze se u Komunalcu i dostupni su svima. Isto tako, kada dođu gumene čizme, bit će podijeljene svima. Isto tako, kad je posrijedi naše doniranje pomoći, doniramo je pripadnicima islamske vjere, Merhametu smo za potrebe obnove kuhinje podijelili vlastita sredstva, romskoj zajdnici za području Siska i drugih mjesta, također solidarno pomažemo u sociopsihološkoj pomoći i u dostavi hrane i higijenskih potrepština, to ćemo nastaviti i ubuduće”, rekao je Pupovac.

Upitan hoće li podržati osnivanje saborskog povjerenstva koje bi se bavilo pitanjem obnove kuća nakon Domovinskog rata, Pupovac je rekao da hoće. “Mi ćemo podržati da se to istraži, jer znamo iz ranijega iskustva kako se gradi. Ja to znam iz iskustva vlastite obitelji, roditeljske kuće. Znamo gdje i kako se to znalo raditi. Ni u ovome, kao ni u čemu drugome, ne smije biti generalizacije, ne smije biti pristupa koji će imati karakter hajke, treba utvrditi koji su izvođači i podizvođači. Znalo se dogoditi da jedan izvođač ima nekoliko podizvođača i to je bio ogroman problem koji je narušavao kvalitetu gradnje”, rekao je Pupovac.

Komentirao je i izjavu HDZ-ovke i potpredsjednice Europske komisije, Dubravke Šuice, koja je na jučerašnjem sastanku Predsjedništva HDZ-a ustvrdila da je evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi i iz toga što “Banovinu zovu Banijom”.

“Posljedicama naših jezičnih politika u proteklih 30 godina u ovim se tragičnim trenucima ne bih bavio. Ima mjesta i za jedno i za drugo, niti je Banovina samo hrvatska, jer bi onda i Vojvodina bila samo hrvatska. Kao što reče naš bivši student, a sad ugledan lingvist – Šučević Međeral – slušajte ljude koji o tome mogu nešto reći, a koje ne muči nacionalizam”, rekao je Pupovac.

“Šuica je najveću štetu napravila sebi i svojoj stranci. Isto tako je napravila veliku štetu ulozi koju općenito ima. Imali smo takvih iskaza i ranije, ja to dalje ne bih komentirao. Što se tiče mog osjećaja prema tome, ja govorim jezikom za koji smatram da je primjeren i dobar, pa tako i u ovom slučaju. Riječ Banija ima dugu upotrebu u našem jeziku, nije nikome smetala, nije je nitko nametao”, rekao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 14:24