StoryEditor
Hrvatskaignorirali mjere

Prekršitelji samoizolacije dosad su uplatili 114 tisuća kuna kazni, dvojica ‘recidivista‘ prisilno odvedena u karantenu

29. ožujka 2020. - 23:36

Prekršitelji samoizolacije su u državni proračun do sada uplatili 114 tisuća kuna kazni.

Naime, svi oni koji su primili poziv epidemiologa sa “Higijenskog” da je osobi s kojom su bili u bliskom kontaktu utvrđeno da ima koronavirus ili im je prilikom dolaska iz države u kojoj je utvrđen dostatan broj oboljelih sanitarni inspektor na graničnom prijelazu dao letak s uputama, obaviješteni su da 14 dana moraju u samoizolaciju. Tada su rješenje o toj mjeri dobili usmenim putem. To su svi trebali shvatiti kao “zakon” i ne kockati se s tuđim životima.

Mnogi poštuju tu mjeru te ne izlaze izvan svojih domova i izolirali su se od svojih obitelji, čak i u onim “najtežim” situacijama za provedbu, jer kod kuće imaju maleno dijete koje plače zato što ne može shvatiti zbog čega ne može biti sa svojim roditeljem.

No, neki su mjeru shvatili krajnje neozbiljno, pa su nastavili izlaziti vani i obavljati svakodnevne aktivnosti. Moralni kompas nije im se aktivirao, jer su neodgovorni i jer ih se nije moglo kazniti s osam tisuća kuna dok rješenje o određivanju samoizolacije ne dobiju i napismeno. No, zato su svi s određenom mjerom samoizolacije uvedeni u sustav.

Ponovljeni prekršaji

Tako svakoga dana izvješćujemo za koliko je osoba policija utvrdila da su kršili tu mjeru koja danas život znači. No, čuvari reda tim neodgovornim građanima ne mogu pisati prijave i protiv njih pokretati prekršaje postupke, već je daljnje postupanje u nadležnosti sanitarne inspekcije, odnosno Državnog inspektorata.

Prema prijavama policije, sanitarni inspektori s područja cijele Hrvatske do petka su obradili 482 slučaja. Kako doznajemo iz Državnog inspektorata, u 161 slučaju ipak nije bilo elemenata za daljnje postupanje jer je utvrđeno da mjera samoizolacije nije bila prekršena, već da je u sustavu bila upisana drukčija adresa od one na kojoj osoba boravi ili su susjedi davali netočne informacije.

S druge strane, za mnogo njih je utvrđeno da su kršili mjeru, pa ih je 208 dobilo zapisnike s istim onim rješenjem koje im je ranije bilo usmeno izrečeno, a njih 111 koji se ponovno nisu pridržavali rješenja, odnosno koji su ponovno uhvaćeni u kršenju mjere, dobilo je prekršajni nalog na iznos od 8 tisuća kuna. Do sada je 19 prekršitelja odlučilo iskoristiti mogućnost plaćanja dvije trećine kazne u roku tri dana, što je ukupno 114 tisuća kuna, dok se 31 prekršitelj odlučio žaliti, te će o njihovoj žalbi odlučivati prekršajni sudovi.

Sanitarni inspektori su uz prekršajni nalog uručili i rješenje o izvršenju, kojim je 99 neodgovornih građana opomenuto da će sljedeći put platiti mnogu veću novčanu kaznu, i to 30 tisuća kuna. Ako to ponove, bit će lakši za još 60 tisuća, dok će treći put dobit “čestitku” tešku dodatnih 120 tisuća kuna.

Prema dvojici “recidivista” iz Zagreba i Vukovara nije bilo milosti, te im je izvršenje rješenja o samoizolaciji određeno prisilnim putem. Policija i civilna zaštita odveli su ih, naime, u organiziranu karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 02:37