StoryEditor
Hrvatskastanje na birou

Od početka krize s koronavirusom do danas bez posla u Hrvatskoj ostalo gotovo 10.000 građana

Piše PSD
31. ožujka 2020. - 15:56
Paun Paunović/HANZA MEDIA

U Poreznu upravu do jučer je stiglo 39.047 zahtjeva tvrtki i obrtnika da im se odgodi plaćanje poreza i drugih javnih davanja. Svaki treći zahtjev došao je iz hotelijerstva i ugostiteljstva, dok su poslodavci zatražili pomoć države u vidu isplate minimalne plaće za 300.000 radnika, piše N1.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od početka krize s koronavirusom do danas (19.03. - 30.03.2020.) u evidenciju nezaposlenih ušlo je 9.508 nezaposlenih osoba, od toga 8.958 osoba izravno iz radnog odnosa.

Krajem prošlog tjedna ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović - kada se za  mjeru minimalne plaće prijavilo 43 tisuće poslodavaca za 253.000 radnika - kazao kako nije iznenađen brojnošću prijava i kako su prve projekcije ministarstva govorile da će se pitanje i traženje minimalnih plaća odnositi na oko 500 tisuća zaposlenika.

Dodao je kako kumulativno i očekuju da će biti toliko prijava te podsjetio da je za minimalne plaće predviđeno između četiri i šest milijarda kuna.

Kada je pak riječ o novom, drugom, paketu mjera, a u kontekstu činjenice da prvi paket mjera pomoći gospodarstvu donosi odgodu plaćanja poreza, Aladrović je objasnio da se kroz prvi paket mjera željelo povećati likvidnost u gospodarstvu zbog novonastale situacije.

Ponovio je kako je jedna od tih mjera i ta za minimalne plaće koja će u gospodarstvo dodatno 'gurnuti' pet ili šest milijarda kuna. Podsjetio je da je druga od mjera iz prvoga paketa koja također povećava likvidnost odgoda otplate plaćanja poreza i doprinosa, piše N1.

#ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE#BROJ NEZAPOSLENIH#KORONAVIRUS#HRVATSKA

Izdvojeno

29. svibanj 2020 03:56