StoryEditor
Hrvatskaprekrasna priča

Nakon uspješne operacije i osam mjeseci u Americi, mali Šimun se vraća kući: ‘Sada nas čekaju dva tjedna stroge izolacije, jer mi cijenimo zdravlje‘

Piše Nikola Patković/JL
31. ožujka 2020. - 18:54
Šimun se vraća kućiFacebook: Za Šimunov korak

Šimun vas sve pozdravlja, na putu smo kući! Konačno nogama na hrvatskom tlu! Sada nas čeka 2 tjedna stroge izolacije jer mi cijenimo zdravlje, mi znamo što znači 2 godine izolacije, izgubljeni socijalni kontakti i stotine dana ostavljene u bolnici. Ne želimo ih nikome, nikada... Volimo vas sve i iz predostrožnosti vam zahvaljujemo jer ćete biti jaki još ova dva tjedna dok smo u izolaciji. #ostanimodoma#“, poruka koju je jučer poslijepodne na Facebook stranici „Za Šimunov korak“ objavila Martina Stojanović, majka malenog hrabrog lava Šimuna Stojanovića koji se s majkom i ocem Tomislavom nakon gotovo osam mjeseci provedenih na liječenju u SAD-u vratio u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Dogodilo se to desetak dana prije prvotno predviđenog termina njihovog povratka kući, koji je, pak, prije dva tjedna zbog aktualne situacije s koronavirusom bio ozbiljno doveden u pitanje. Šimun i njegovi roditelji, naime, imali su kupljenu povratnu kartu iz Miamija za 11. travnja, no kako su SAD ukinule praktičke sve letove za Europu i taj je let otkazan, pa je postalo upitno kada će se obitelj Stojanović vratiti u Hrvatsku i Županju.

- Imamo kupljene karte iz Miamija za 11.4., ali taj je let otkazan, pa je sve neizvjesno. No, što se nas tiče nema mjesta panici, ni zbog odgode leta ni zbog koronavirusa, jer je najgore iza nas. Ako smo preživjeli sve ovo što se izdogađalo u posljednjih 7 mjeseci preživjet ćemo i tu koronu – javila nam se prije dva tjedna optimistična Šimunova majka s Floride, gdje je maleni operiran prije gotovo osam mjeseci u bolnici West Palm Beach.

Podsjetimo, dvogodišnjak je podvrgnut kompliciranom operativnom zahvatu zbog brojnih nožnih malformacija s kojima je rođen. Operacija je, kao što smo već pisali, uspješno obavljena, a ovaj hrabri dječak početkom prosinca prošle godine uz pomoć proteze koju je dobio učinio je i svoje prve korake. U međuvremenu je nastavljena njegova rehabilitacija, koja ide u skladu s očekivanjima.

- Dr. Paley, koji ga je operirao, izuzetno je zadovoljan Šimunovim napretkom, kojega i mi koji smo s njim svakoga dana jasno vidimo. Kroz nekih godinu dana trebali bi mu uraditi još jednu korekcijsku operaciju desnog stopala. Sve ide “puževim korakom” ali ide naprijed – sretna je Šimunova majka, koja je sada još sretnija jer su ipak uspjeli naći način kako doći kući. Nakon dva tjedna samoizolacije u obiteljskom domu će im se napokon moći pridružiti i stariji sinovi, Šimunova braća Tomislav i Noa Matija, koji su trenutno kod baka i djeda. No, Šimunovo liječenje nije završeno. Ovog dječačića čeka još medicinskih i operativnih zahvata, a nije isključen i novi povratak u SAD, ovaj put u Boston, naravno kada koronavirus to dopusti. Šimun, naime, ima problem i sa spine bifide (rascjep neuralnog kanala).

- Poslali smo dokumentaciju u Boston Children Hospital, koja je specijalizirana za djecu s tim problemom, a Šimun ima najteži oblik spine bifide te tethered cord sindrom (zapetljaj živaca u donjem djelu leđa). Zbog tih dijagnoza kateteriziramo ga pet puta dnevno, stolicu nema samostalno i svakodnevno se žali na bolove u stomaku. U bolnicu u Bostonu planirali smo otići po drugo mišljenje kod neurokirurga dr. Warfa i urologa dr. Estrada, koji prakticiraju najsuvremenije metode. Poslali smo svu Šimunovu bitnu medicinsku dokumentaciju i sada čekamo odgovor na isto, odnosno što bi mogli i bi li mogli napraviti nešto po pitanju problematike koju Šimun ima. – kazala je gospođa Martina.

#ŠIMUN STOJANOVIĆ

Izdvojeno

31. svibanj 2020 18:43