StoryEditor
Hrvatskanovi podaci

Od jučer potvrđeno još 56 novih slučajeva zaraze, ukupno 551. Koronavirus u Hrvatskoj uzeo tri života, organiziraju se centri za visoku temperaturu

Piše PSD
27. ožujka 2020. - 09:27
Ronald Goršić/HANZA MEDIA

9:21 - Upitan o tome kako ide rješavanje tekućih zdravstvenih problema građana. Beroš je rekao da je Stožer civilne zaštite dao jasne upute.

- Što se tiče djevojčice koja je operirana u Klaićevoj moram reći da je ona dobro i moram pohvaliti majku koja je prisebno i odgovorno reagirala u toj situaciji. Što se tiče svih okolnosti slučaja, mi ćemo ih ispitati i vidjeti da li su se svi pridržavali uputa koje je izdao Stožer - rekao je Beroš. 

- Organizirat ćemo i centre za visoku temperaturu, takozvane fiber ambulante u većim gradovima - dodao je ministar.

9:18 - Ministar Beroš rekao je da se testira čim više zdravstvenih radnika.

- Prije nego dođu na posao izmjerit će im se temperatura - rekao je Beroš te dodao da se radi sve da se u staračkim domovima pridržavaju svih uputa stožera. 

9:17 - Što se tiče kršenja mjere samoizolacije prijavljena je 771 osoba koja je to napravila. Također upozoravam sve one koji su krivotvorili propusnice da je to ozbiljno kazneno djelo za koje je predviđena i kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. U tijeku je izarada aplikacije koja će maksimalno smanjiti manipulacije s takvim potvrdama - kazao je Božinović.

9:15 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić rekla je da je osam osoba na respiratoru, a dodala je i da supruga umrlog pacijenta nije među njima i da ima blagu do srednje tešku kliničku sliku.

9:13 - Predstavnik Crvenog križa upozorio je građane da ne otvaraju vrata lažnim volonterima koji traže novac za svoje usluge:

- Crveni križ je na raspolaganju svojim građanima, ali morate znati da mi nismo kurirska služba.

9:08 - Također mi ćemo pokušavati sve više opuštati mjere kako bismo najoptimalnije odgovorili na sve izazove krize koronavirusa - rekao je Božinović.

9:06 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se posebna pozornost posvetiti situaciji u trgovinama, asada i na tržnicama na kojim se otvaraju specijalizirane trgovine.

 - Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a to je zbog saniranja posljedica potresa.

- Također mi ćemo pokušavati sve više opuštati mjere kako bismo najoptimalnije odgovorili na sve izazove krize koronavirusa - rekao je Božinović.

9:02 - Ukupno je testirano 4482 uzoraka, samo u 24 sata njih 524. Tri su osobe preminule, a izliječeno je 37 osoba.  Prosječna dob bolesnika je 48,02 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto su muškarci, a 46 posto žene. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto.

9:01 - U Hrvatskoj je od jučer u 16 sati 56 novih bolesnika, ukupno ih je 551 - izvijestio je Stožer civilne zaštite.

 - Od jučer u 16 sati imamo 56 novih detektiranih bolesnika od Covida-19 što ukupno znači da imamo 551 bolesnika. To znači da je u protekla 24 sata detektirano 70 novih bolesnika. Nažalost, ukupno su tri osobe dosad preminule od koronavirusa, ali ih je 37 dosad ozdravilo - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, izrazivši sućut obiteljima dvoje bolesnika koji su jučer preminuli.

8:59 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena je treća osoba oboljela od koronavirusa i prva iz Bjelovara, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o ženskoj osobi s područja Bjelovara, povratnici iz Italije koja je od prvog dana povratka bila u samoizolaciji.
Zdravstveno stanje joj je stabilno i bit će zaprimljena na liječenje u bjelovarsku bolnicu.

Iz Stožera poručuju i da je jučer na testiranje koronavirusa poslano osam uzoraka te kako je samo jedan bio je pozitivan.
Prvih dvoje zaraženih iz te županije su s područja Čazme.

8:30 - Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a za potvrdio je da je u KBC-u Split 14 zaraženih. Jedan je pacijent na respiratoru, jedan je težeg kliničkog stanja.

8:26 - Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da su tri policijska službenika pozitivna na koronavirus, a 121 je u samoizolaciji.

"Ostani doma. Čuvajte sebe, čuvajte druge", stoji u objavi na Twitteru.

MUP je podijelio i fotografiju policijskih službenika koji drže natpis "Mi smo tu za vas. Ostanite doma zbog nas".

8:21 - "Od subote svaki dan dan imamo nešto manji broj. Ako uspijemo to zadržati to će biti odlična vijesti, da nam krivulja bude ravna. Prema zadnjem podatku koji imamo od jučer od 22 sata, u Hrvatskoj su zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa", kazao je ravnatelj HZZJ-a Krunoslav Capak.

Najavio je pojačano testiranje zdravstvenih radnika.

"U prvom redu bi trebalo snimiti i testirati one kontakte koji su bili u kontaku s oboljelima što sada nismo u svim slučajevima radili, ali radili smo tamo gdje smo smatrali da postoji čvrsta indikacija za to", rekao je Capak. 

Najavio je i kako se intenzivno radi na nabavi opreme za sve koji na kontrolnim punktovima uzimaju briseve.

"Bez zaštitene opreme nema uzimanja briseva. Radimo na tome da nabavljamo dovoljne količine zaštitne opreme i opremimo sve koji će na punktovima uzimati briseve kao i da napravimo te briseve kojih nema na tržištu", rekao je Capak.  

8:20 - Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izrazio je nadu da će društvo, kada se oporavi, honorirati one koji su najviše sudjelovali i bili na prvim crtama u borbi s koronavirusom.

"Treba jasno definirati da se i samoizolacija i eventualno oboljevanje tretira kao profesionalna bolest, u konačnici u radno pravnom tretiranju", rekao je Luetić pojasnivši kako samoizolacija nije jasno definirana.

Prema jučerašnjim podacima u Hrvatskoj je 495 oboljelih od koronavirusa, tri su osobe preminule, na respuratoru je 14 osoba, a 22 osobe su ozdravile.

Stožer civilne zaštite u 9 sati iznijet će nove podatke za Hrvatsku, a pressicu možete pratiti uživo na portalu Slobodne Dalmacije.

 

#STOŽER CIVILNE ZAŠTITE#BROJ OBOLJELIH#KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Izdvojeno

25. svibanj 2020 22:03