StoryEditorOCM
Hrvatskazabrinjavajući podaci

Katastrofalna demografska slika ispraznila učionice: u zadnjih osam godina ostali smo bez 54.000 učenika, a ugasili 105 područnih škola

Piše Marijana Cvrtila
21. rujna 2021. - 07:55
Podcrkavlje, Slavonski Brod, 270813. Ucenici nizih razreda podrucne skole Blaz Tadijanovic u Podcrkavlju novu skolsku godinu ce pohadjati u maticnoj skoli u Podvinju. Odluka nakon sto je inspekcija staru skolu iz 1964. procijenila opasnom za boravak djece i ucitelja. Apsurdna je to situacija obzirom da se u mjestu gradi nova, moderna skola ciji je rok za zavrsetak bio rujan 2012. godine. Nezadovoljni su se roditelji i nastavnici danas okupili kako bi apelirali na sto hitnije rjesavanje situacije. Na fotografiji: stara podrucna skola.Danijel Soldo/Cropix

Katastrofalna demografska slika kojoj godinama Lijepa naša ne nalazi lijeka odavno je ispraznila učionice i škole, a u pandemijskim godinama strmoglavi pad učeničke populacije tek je donekle ublažen.

Najnoviji podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) iz baze ŠeR (Školski e-Rudnik) o broju učenika osnovnih i srednjih škola u novoj 2021./2022. godini pokazuju kako u aktualnoj školskoj godini imamo najmanji ukupan broj upisane školske djece dosad: 455.819 učenika osnovnih i srednjih škola ili njih „samo“ 2090 manje nego prošle školske godine kada ih je bilo 457.909.

Radi se doista o najmanjoj razlici, odnosno najmanjem godišnjem padu broja učenika barem u proteklih osam godina otkad MZO daje usporedne podatke.

Ilustracije radi, broj osnovaca i srednjoškolaca samo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:48