StoryEditor
HrvatskaKARTA KANTA

Eda Vujević: Obiteljski liječnici guraju Sizifovo kolo

9. lipnja 2021. - 14:00
Ante Čizmić/ilustracija Cropix

Uljuljkani dobrim brojevima koje nam na dnevnoj bazi isporučuju stožeri, kao i činjenicom da su mnogi od nas dobili barem jedno, ako već ne i drugo cjepivo protiv korone, kao da smo odlučili vjerovati da sve je super i sve je za pet. Kao da smo spremni vjerovati da su kakav-takav povratak turista i najave ljetnih priredbi znak da više nemamo od čega strahovati te da će iskustvo pandemije već sutra biti tek epizoda koju ćemo prepričavati unucima. No, kao i svaka vjera kojoj dokazi ne trebaju, već bi se na jesen i ova naša mogla naći na ozbiljnoj kušnji.

Prošloga tjedna su se, uz ne baš veliku medijsku popraćenost, oglasili naši obiteljski liječnici koji su preko Koordinacije hrvatske obiteljske medicine upozorili na probleme s izdavanjem COVID putovnica, ali i na golemu zbrku koju su stvorili oni iznad njih, oni čija imena, za razliku od imena naših izabranih doktora, najčešće niti ne znamo. Naši liječnici tvrde kako je dio njihovih pacijenata dobio obje doze cjepiva, ali da nisu upisani u sustav i nigdje se ne vidi da su cijepljeni, a da pacijenti koji su COVID-19 preboljeli prije manje od šest mjeseci i dobili su samo jednu dozu cjepiva, prema uputi Stožera, sada ne mogu dobiti COVID putovnicu. No, COVID putovnica samo je vrh ledenog brijega.

"Nakon šest mjeseci cijepljenja, problemi u provedbi i administriranju cijepljenja dosegli su novi vrhunac. Platforma Cijepise.hr ne funkcionira! Podaci nisu povezani, transparentni i brzo dostupni za sve one kojima trebaju za potvrde, putovnice, a čini se da ne postoji ni jedinstveni registar cijepljenih i preboljelih", upozoravaju obiteljski liječnici. "Gospodo donositelji odluka, cijepili smo 90 posto cijepljenih, sve podatke smo upisali u vaš sustav odmah. Zašto se oni ne vide,

nisu objedinjeni, ne znamo i ne zanima nas. Popravite sustav ondje gdje ne valja – u informatičkim rješenjima", kažu liječnici. Gotovo tjedan dana nakon njihova otvorenog pisma, nikakav javni odgovor nije ugledao svjetlo dana. Gospoda donositelji odluka, onih odluka koje se tiču liječnika, ali i svih nas, očito imaju važnijeg posla. Oni su, očito, odlučili vjerovati kako je sve u redu, kako pandemija ide svome kraju i kako su sve njihove rupe i promašaji već pokriveni i nevažni. Istina, ako i jesu pokriveni – a nisu! – u ispravljanju grešaka najizravnije i neposredno su najzaslužniji upravo liječnici obiteljske medicine. Njih zovemo, njih tlačimo, njihove telefonske brojeve i adrese znademo, oni su punktovi na koje izlijevamo svoj bijes i psovke, oni su u nezabilježenom procjepu između naših neispunjenih očekivanja i naloga koje dobivaju "odozgo", često čak u vidu medijskih objava, a ne u vidu jasnih protokola na osnovi kojih se može i smije raditi.

Naši su obiteljski liječnici kao pozornici na cesti, obilježeni, poznati, izloženi i ostavljeni da kao Sizif guraju kolo pandemije, ali i ostalih boleština. Za razliku od nas i od svojih nadređenih, njima nije dan luksuz razvijanja vjere da je korona prošla i da je cijepljenje uspješno provedeno. Oni znaju istinu. No, hoće li ih itko barem saslušati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 15:38