StoryEditor
Crna kronikaNEPLANIRANI TROŠAK

Tri slučaja s Brača, Hvara i Splita s papreno plaćenim ilegalnim užitkom: u utičnici od struje skrivao kokain, zbog speeda proveo noć u policiji

19. srpnja 2020. - 17:24
Jure Mišković/HANZA MEDIA

Koliko košta gram kokaina ili speeda na ulici? Iole upućena osoba odgovorit će da je cijena prve supstance 700, a druge 200 kuna. Malo bolji poznavatelji tržišta naglasit će kako je gram kod dilera rijetko gram, a češće se dobije  oko 0,7 pa je time i cijena ustvari nešto viša.

Međutim, svi nabrojeni iznosi su mizerni u usporedbi sa slučajem s Brača gdje je konzumenta gram kokaina u konačnici došao 22.000 kuna, a dvojicu s Hvara i iz Splita gram speeda više od 1200 kuna.

Krajem prosinca prošle godine 32-godišnjak je uhićen u večernjim satima u Supetru nakon čega je izvršena pretraga unajmljenog stana u kojem živi. U utičnici od struje nađen je PVC paketić s kokainom. U svojoj obrani je negirao da uopće zna za ikakvu drogu.

- Što se tiče pronađene materije, ne znam o čemu je materiji riječ, je li to kokain ili nije. Ja sam to pronašao svojevremeno na cesti i stavio na regal u dnevnom boravku iznad televizijskog prijamnika. Znači, nije istina da je materija pronađena u utičnici u dnevnom boravku, ali je  istina da je bila u kesici - izjavio je.

Sutkinja Prekršajnog suda u Supetru proglasila ga je krivim i odredila mu 10.000 kuna kazne. Od toga mu se oduzima 300 kuna jer je 32-godišnjak proveo u policiji dio večeri što se računa kao dan u pritvoru tako da mora platiti ostatak kazne.

Osim toga je dužan nadoknaditi i troškove postupka u iznosu od 1.500 kuna od kojih 1.200 kuna otpada na toksikološko vještačenje u Zagrebu koje je utvrdilo kako se radi o kokainu. Otprije nije kažnjavan za zlouporabu droga, jedino ima evidentiranu presudu za prometni prekršaj koja mu nije uzeta kao otegotna okolnost.

Drugi slučaj je iz polovice kolovoza prošle godine kada je oko ponoći je u Starome Gradu na Hvaru uhićen 36-godišnjak s tri paketića u kojima je imao ukupno 6,5 grama amfetamina speed. Proveo je noć u policiji, ujutro je pušten na slobodu te je prekršajno prijavljen.

Pozvan je na suđenje na prekršajni sud u Starome Gradu da iznese obranu, ali se nije odazvao. Pregledan je njegov dosje u kojem je već imao dvije presude za posjedovanje droge s Prekršajnog suda u Splitu.

Osuđen je na 8.000 kuna kazne od kojih ne mora platiti 600 kuna na ime dva dana koja je proveo u policiji. Osim kazne, dužan je nadoknaditi i 200 kuna troškova postupka.

Treći je uhićen u lipnju prošle godine rano poslijepodne u Splitu na Solinskoj ulici s jednom vrećicom s 3,8 grama speeda i jednim smotuljkom s 1,2 grama marihuane. Mladić od 26 godina je u Split došao turistički, inače živi u Kninu te je Prekršajni sud u Splitu zatražio od tamošnjeg suda da ga ispitaju.

Šibenski sud ga nije pronašao te ga je potražila policija koja ih je obavijestila da je preselio u Dubrovnik. Zatraženo je od dubrovačkog suda da ga pozovu kako bi iznio obranu, ali se i u međuvremenu i otamo odselio i nije prijavio novu adresu.

Proveden je postupak, pregledan mu je dosje u kojem je imao presude za dva prometna prekršaja te je proglašen krivim i kažnjen je sa 5.000 kuna. Mora platiti i 200 kuna sudskih troškova.

Unatoč visokim iznosima, u sva tri slučaja sutkinje nisu išle na najstrože kazne. Naime, za djelo za koje su mladići proglašeni krivima propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 90 dana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. rujan 2020 19:27