StoryEditor
Crna kronikasusret na sudu

Preokret i ponovljenom postupku za ubojstvo Marina Matijaša u Kaštel Novom: Pivčević ‘promijenio ploču’, više nema ništa protiv Čabraje

Piše Vladimir Urukalo
29. svibnja 2020. - 20:39
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Na splitskom Županijskom sudu u sudnici sutkinje Višnje Strinić u petak je ipak došlo do susreta dvojice starih neprijatelja – Joze Čabraje i Duje Pivčevića, a susret je završio iznenađujućim preokretom u Pivčevićevu svjedočenju, koji je odjednom stao na Čabrajinu stranu i govorio u njegovu korist.

– Kod škole je bio mrak, Jozo nije nikako mogao vidjeti gdje puca, a udaljenost između njega i nas nije bila dva nego tridesetak metara – rekao je Pivčević na suđenju Čabraji, kojem se u ponovljenom postupku sudi za ubojstvo Marina Matijaša, tada 21-godišnjaka u lipnju 2014. godine ispred stare zgrade OŠ “Bijači” u Kaštel Novom.

Optužnica ŽDO-a tereti ga za ubojstvo s izravnom namjerom, odnosno da je 29. lipnja, oko 1 sat, u Ulici Polinovac ispred kućnog broja 5 u Kaštel Novom, s namjerom da ga usmrti, iz pištolja marke Makarov kalibra 9 mm ispalio hitac u glavu Matijašu.

Pogodio ga je u desnu stranu čela, a mladić je preminuo dan kasnije u splitskoj bolnici. Kobnom događaju prethodio je sukob između Čabrajine i Matijaševe skupine u kojoj je bio i Duje Pivčević.

Ukinuta presuda

Na prvom suđenju Čabraja je bio osuđen na 13 godina zatvora, no tu je presudu suca Slavka Lozine, čije je vijeće utvrdilo da se radi o neizravnoj namjeri, ukinuo Vrhovni sud i vratio na ponovno suđenje pred izmijenjeno vijeće. Tada je u obrani Čabraja govorio da nije imao namjeru ubiti Matijaša te da je zapucao u mrak nakon što je na njegov automobil bačen čekić. A čekić je bacio baš Duje Pivčević.

Pivčević je tada, dakle na prvom suđenju u travnju 2015. godine, svjedočio protiv Čabraje govoreći kako ih je Jozo napadao i da je pokojnog Marina išao maltretirati u diskoklub te da je tada počeo sukob među njima. Tada je govorio kako se Čabraja kod hotela “Palace” šetao podignute majice, dok mu je za pasom bio pištolj.

Tada im je vikao: “Dođite da vas pobijem jednog po jednog”. Pivčević je tijekom svjedočenja potvrdio da je prije pucnjave imao kod sebe “macu, čisto da iman nešto jer san zna da me traže”, te da ju je bacio kad je automobil, u kojem su bili Čabraja i ekipa, naišao ulicom kod OŠ “Bijači”.

– Auto je prije stalo, oni su gledali di smo mi, a Jozo je već sidija na prozoru. Vidija san da cilja, ima je očito pištolj. Ja san bija najbliži autu, a Marin po metra livo od mene – rekao je tada Pivčević.

Njih su se dvojica u sudnici trebali sresti još u veljači ove godine, no Pivčevića tada nisu doveli iz splitskog zatvora jer tamo navodno nisu bili obaviješteni da ga taj dan trebaju dovesti na sud. A on se na Bilicama nalazi još od travnja 2019. godine i to kao član zločinačke organizacije pod vodstvom Željka Rajića.

Nedavno podignuta optužnica USKOK-a tereti ga za naručivanje i planiranje atentata baš na Čabraju i to kao osvetu baš za Matijaševu smrt. Za to je, po optužnici, Pivčević platio 40 tisuća eura Anti Vučku, Petru Vukniću, Robertu Žuveli i Tončiju Mikeliću. Čabraja je tada izbjegao smrt iako je Vučak u gornji dio njegova tijela ispalio više hitaca iz pištolja kalibra 38 Special ili 357 Magnum.

E, ali sad pet godina kasnije i u svjetlu novih okolnosti u kojima mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna zbog organiziranja Čabrajina ubojstva, Pivčević mijenja iskaz koji ide u korist Čabraje. Nije teško zaključiti koji je razlog ovog obrata.

#JOZO ČABRAJA#DUJE PIVČEVIĆ#MARINO MATIJAŠ#UBOJSTVO#KAŠTELA

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:45