StoryEditor
Crna kronikakazneno djelo

Načelnik iza brave? Prvi čovjek Lasinje, bivši HDZ-ovac Željko Prigorac, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog silovanja

16. veljače 2021. - 16:41

Načelnik Lasinje Željko Prigorac u utorak je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za silovanje sumještanke iz kolovoza 2018. godine.

Sud je utvrdio da je “uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem”.

U obrazloženju presude sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili “jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNA tragovima okrivljenika”.

Osvrnula se i na riječi okrivljenika Prigorca koji je prošlog tjedna tijekom obrane prijavu Snježane Knežević nazvao “monstruoznim scenarijem”. “Da je oštećenica monstruozno inscenirala sam događaj kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženika i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na očevidu i kasnije potvrđen vještačenjem”, rekla je sutkinja.

Dodala je da je dokazano kako je oštećenica jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik “s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je”.

Nazvavši počinjeno djelo odvratnim i odbojnim sutkinja je naglasila da je “osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava” te je izrazila uvjerenje da će takva osuda “utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela”.

Na izricanju presude nisu bili ni optuženi Prigorac i njegov odvjetnik niti oštećena Snježana Knežević. No, njena opunomoćnica Ana Gruber je u izjavi za medije izrazila zadovoljstvo osuđujućom presudom.

“Osuđujuću presudu smo i očekivali, iako smatramo da je kazna od dvije godine trebala biti i malo stroža. Smatramo da uz osudu i druge silovane i seksualno zlostavljane žene više ne bi trebale šutjeti, bez obzira tko su počinitelji i kakve funkcije obavljaju. Treba ih se prijaviti da bi odgovarali za takovo ponašanje”, rekla je Gruber.

O eventualnoj žalbi okrivljenika na presudu ili možda i Županijskog državnog odvjetništva na visinu kazne, odlučivat će Visoki kazneni sud.

Prigorac je na funkciju načelnika 2017. izabran kao kandidat HDZ-a, ali je iz stranke nakon ovog događaja istupio 2018. na vlastiti zahtjev. Funkciju načelnika i dalje obavlja.

item - id = 1078049
related id = 0 -> 1114384
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 16:13