StoryEditor
Crna kronikadvije godine čekanja

Igrokaz Visokog prekršajnog suda: zastarom ‘oslobodili‘ fra Luku Prcelu od kazne za veličanje Pavelića i NDH

27. lipnja 2020. - 17:34
Fra Luka PrcelaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Zanimljiva pravna akrobacija odigrala se oko slučaja fra Luke Prcele, priora Dominikanskog samostana u Splitu, koji je bio prekršajno gonjen zbog izjava izrečenih na misi 8. svibnja 2016. godine u crkvi Katerine Aleksandrijske, kada je veličao NDH i Antu Pavelića.

U glavnoj ulozi ove predstave opet su se našli suci Visokoga prekršajnog suda, istog onog koji je nedavno većinom glasova svih svojih sudaca odlučio da poklič "Za dom spremni" u pjesmi "Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Dakle, fra Prcelu je Državnom odvjetništvu kazneno prijavila novinarka Nataša Škaričić, a oni su odlučili da nije riječ o kaznenom djelu već o prekršaju javnog reda i mira te su izdali prekršajni nalog tražeći kaznu od 770 kuna.

'Sloboda govora'

Teretilo ga se da je izjavom trivijalizirao zločine počinjene za vrijeme ustaškog režima ponizivši tako žrtve, čime je povrijedio i omalovažio moralne osjećaje građana. Konkretno, fra Prcela je na misi, u izravnom prijenosu na HRT-u, kazao: "Ne mogu podnijeti kad netko udara bez razloga i ne mogu podnijeti da mi sami po sebi pljujemo. Zaboravili smo da smo mi bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko to kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 1941. do 1945.? Ma, ja pitam, ako je to morala reći pred Amerikancima, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki... Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma, dosta više da sami po sebi pljujemo! Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojice predsjednika koji su bili, možemo kazati, predsjednici antihrvatske države. I zato mi je drago što su naši branitelji dobili svog ministra branitelja."

U siječnju 2018. godine Prekršajni sud u Splitu oslobađa ga krivnje jer je sutkinja Jasenka Pavlović presudila da se u ovom slučaju radilo o slobodi govora, a ne o prekršaju.

– Unatoč činjenici da je propovijed izazvala osudu dijela javnosti, ona predstavlja tek oblik izražavanja pojedinca, zajamčenog člankom 38. Ustava RH prema kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Konkretna propovijed je produkt zaštićenog prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu, što podrazumijeva iznošenje i onih stavova koji nisu općeprihvaćeni – obrazložila je u presudi.

Dovoljno se 'kiselio'

Naravno, ODO Split žalilo se na ovakvu presudu vrlo brzo, 6. veljače 2018. godine, dakle niti mjesec dana nakon donošenja.

No, vrijedni suci Visokoga prekršajnog suda dvije su godine u ladicama držali ovaj predmet da bi 11. ožujka ove godine, dakle nakon nešto više od dvije godine, održali sjednicu i prihvatili žalbu ODO-a te ukinuli oslobađajuću presudu. Naveli su da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredbi prekršajnog postupka jer je u prvoj presudi navedeno da se nisu stekla sva obilježja prekršaja, da bi onda pisalo kako nema dokaza da je počinio prekršaj za koji ga se tereti.

No, u cijeloj priči ima jedna "caka", a to je da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine od počinjenja prekršaja. Dakle, 8. svibnja 2020. godine postupak protiv fra Prcele otišao je u zastaru, što znači da je nakon dvije godine "tavorenja" u bespućima sudskih ladica, samo dva mjeseca prije zastare, donesena ukidajuća presuda koja realno ništa apsolutno ne znači.

Jer, Prekršajnom sudu u Splitu, jednom kad predmet opet dođe na raspravljanje, neće preostati ništa drugo nego da konstatira zastaru i obustavi postupak.

Bravo još jednom za Visoki prekršajni sud!

Izdvojeno

30. srpanj 2020 05:58