StoryEditor
Crna kronikaima osam dana

I Zoran Mamić može slobodno pobjeći u BiH, kod brata Zdravka. Hrvatsko pravosuđe ne može ga ničim zaustaviti, sve dok ga ne pozove sudac izvršenja

17. ožujka 2021. - 10:38
Varazdin, 140321. Utakmica 25. kola HT Prve lige, Varteks - Dinamo. Na fotografiji: Zoran Mamic.Ronald Gorsic/Cropix
I Zoran Mamić može se slobodno pridružiti svome poznatijemu bratu Zdravku u trajnom boravku u Bosni i Hercegovini, a hrvatska država ga u tome – i u bijegu od pravde - ne može baš ničim spriječiti. 
 
Premda je čovjek s pravomoćnom sudskom presudom, Zoran Mamić nije bjegunac, nego slobodan građanin koji čeka da ga pozove sudac izvršenja kazne. Tek ako bi se oglušio na sučev poziv, mogla bi se za njime raspisati tjeralica i blokirati mu se eventualni prelazak granice.

No, dok takvog poziva nema, on može sasvim slobodno putovati, gdje god zaželi – protumačio nam je aktualnu pravosudnu poziciju Zorana Mamića zagrebački odvjetnik Anto Nobilo. 
 
 
Podsjetimo, Vrhovni sud je nedavnom pravomoćnom presudom Zorana Mamića kaznio s četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Da je osuđen na samo četiri mjeseca kazne više, automatski bi bio priveden. Ovako će mu tek u roku od osam dana sudac izvršitelj odrediti točan datum kad se mora javiti na izdržavanje kazne.
 
Zoran Mamić u tri slučaja može zatražiti odgodu izvršenja: neodgodive poslovne obveze, smrt užeg člana obitelji ili u slučaju neizlječive bolesti. Neodgodive poslovne obveze u njegovu slučaju više ne igraju, jer je kao pravomoćno osuđen sportski djelatnik temeljem Zakona o sportu morao podnijeti ostavku na sve funkcije u zagrebačkom klubu. 
 
Tomislav Horvatinčić (72) je za smrt talijanskog bračnog para Salpietro koje je ubio na jedrenju pravomoćno osuđen na gotovo istovjetnu kaznu kao i Zoran Mamić – 4 godine i 10 mjeseci zatvora.
 
Još od prosinca 2019. Horvatinčić uspješno odgađa odlazak na izvršenje kazne pravdajući se medicinskim razlozima, a suci izvršenja sa zagrebačkog Županijskog suda uredno udovoljavaju njegovim molbama. Početkom ovoga tjedna Horvatinčić je zatražio novu sedmomjesečnu odgodu zatvora zbog navodne atrofije mišića.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 00:14