StoryEditor
Crna kronikaincident u makarskoj

Barbierijevi prijatelji u nevjerici: U koroni je napisao tri romana, a onda je nakon tri čaše plavca rekao da će zapucati. Nikoga nije ugrozio

10. lipnja 2020. - 15:54

Nakon dojave da se čuju pucnji u ulici Šetalište dr. fra Jure Radića na teren su izišli makarski policajci koji su se nemalo iznenadili kada su vidjeli da je osoba koja je pucala zapravo 70-godišnji gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri koji je do sada vičniji bio peru i kuhači, nego vatrenom oružju.

Nekim je policajcima bilo i neugodno što su morali u svoju policijsku postaju privesti tog gospodina.

On je u Makarskoj u ponedjeljak oko 18 sati u vidno alkoholiziranom stanju ispalio iz svoga pištolja "tetejca" više hitaca u deblo koje se nalazi ispred njegove obiteljske kuće u ulici Šetalište dr. fra Jure Radića.

"Izlaskom na mjesto događaja zatečen je muškarac koji se dovodi u svezu s ovim događajem, a isti se nalazio u vidno alkoholiziranom stanju. Doveden je u službene prostorije gdje je zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Nakon krim-istraživanja u sklopu kojeg je provedena i pretraga doma 70 godišnjak je prijavljen za dva kaznena djela i to nedozvoljeno posjedovanje oružja u dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te je pušten na slobodu. Prijava protiv njega će biti dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Spliotu. U ovom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba." javljaju nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Barbieri je nakon privođenja imao 1,76 promila alkohola u krvi nakon što je podvrgnut alkotestiranju u postaji. Kada su došli u njegovu kuću on je dragovoljno policajcima predao automatsku pušku AK 47, jednu malokalibarsku pušku, jednu zračnu pušku i jedan plinski pištolj.

Oni koji ga poznaju se čudom ne mogu načuditi ovom njegovom činu.

- Veljko je taj dan trebao ići na feštu otvaranja Intermedijalnog centra makarske turističke zajednice i bio u jako euforičnom stanju jer je pozvan kao gost. Taj dan je od svog prijatelja vinara dobio par boca vrhunskog plavca, ali je popio prije odlaska na otvaranje tri čaše i jednostavno je u tom stanju razdraganosti rekao da će ispaliti koji metak iz svog pištolja.

Ispalio je dva metka u svoje drvo u svom dvorištu. Dakle, on nije pucao na ulici, nije ugrozio nikoga, a onda je nakon deset minuta došla policija jer ga je netko prijavio - govore nam osobe koji su u vrlo bliskom odnosu sa Barbierijem.

Barbieri je u vrijeme korona krize napisao tri romana.

- Roman o gradu je posvećen Splitu, Bajke za djecu su posvećene njegovoj unuci Zoe koja živi u Švicarskoj i svoj djeci, a za djecu je napisao i ilustrirao Kuharicu za djecu. Sva tri djela su u fazi da su pronašla svog izdavača.

Dakle, u ova tri mjeseca je radio kao pas i nije dizao glavu od stola, a onda si je dao oduška uz par čaša plavca i, eto, završio u svim crnim kronikama, što apsolutno ovaj genij ne zaslužuje - govore nam ljudi koji ga vole i poznaju, ali ne žele imenom i prezimenom sada izlaziti u javnost.

Nije nepoznato da osim kulinarske i literarne note, Barbieri ima i jaku domoljubnu notu. Domovinski rat ga je zatekao na Visu, na snimanju turističkog promidžbenog dokumentarca. Odmah se pridružio Zboru narodne garde, potom otišao u 156. brigadu, s njom u Stonu, Čepikućama, Čapljini, Dubrovniku, Cavtatu, Konavlima...

Neko vrijeme 1993. godine bio je u specijalnim analitičkim postrojbama, početkom 1994. već kao časnik za vezu MUP-a i HV-a stigao sam u Pakrac gdje ga je zatekla akcija Bljesak. Zbog zasluga u ratu i kulturnoj obnovi grada proglašen je počasnim građaninom Pakraca. 

Kraj rata je dočekao kao bojnik HV-a, a neki nam govore da je nakon toga umirovljen u činu pukovnika Hrvatske vojske. Je li iz ovog perioda dolaze oružja koja su nađena u Barbierijevoj kući, pokazat će istraga, a on sam će možda reći policajcima zašto je ovo napravio.

item - id = 1025814
related id = 0 -> 1025918
related id = 1 -> 1135862
related id = 2 -> 1135810
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 07:11