Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Biznispozivi s terena

U Sindikatu trgovine zadnjih dana telefoni ne prestaju zvoniti: ‘Pevex’ ima osiguran novac za pola godine, ‘Spar’ će radnicima dati bonus od 1500 kuna

Piše Linda Perić
20. ožujka 2020. - 18:15
Shutterstock

U Sindikatu trgovine posljednjih dana telefoni zvone bez prestanka – članovi im se javljaju s terena, žale se kako još nisu dobili maskice, da su se počeli bojati za svoje zdravlje...

To su oni zaposleni u trgovinama prehrambenih namirnica koji još uvijek imaju (ne)sreću da rade, no zovu i njihovi kolege iz objekata kojima je na 30 dana zabranjen rad. Oni, pak, strahuju za svoja radna mjesta.

– To su zaposlenici u velikim kolektivima – 'Emmezeti', 'Jysku', 'Pevexu'... Naše članove je, naravno, strah koliko će spomenuta situacija potrajati, odnosno hoće li trgovine u kojima oni rade biti zatvorene i na razdoblje dulje od 30 dana, i kako bi se to onda odrazilo na njihovu egzistenciju. Pratimo, naravno, cijelu situaciju i zasad nemamo informaciju o otpuštanjima – govori Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Njezina kolegica Rozana Duplančić, izvršna tajnica u splitskom regionalnom uredu STH-a, ističe kako su, prema podacima s terena, zaposlenici u trgovinama kojima je privremeno zabranjen rad uglavnom pozvani da u ovom razdoblju iskoriste svoje godišnje odmore kako bi im se normalno obračunavala plaća.

– Evo, iz 'Pevexa' su javili kako njihovi radnici ne moraju strahovati, da oni imaju osiguran novac za isplatu idućih šest plaća. To je, naravno, pohvalno. Svaki je ozbiljniji poslodavac razradio moguće scenarije ove krize koja nas je pogodila i, u skladu s tim, i moguća rješenja – ističe Rozana Duplančić

Iz STH-a su, dodaje ona, od Hrvatske udruge poslodavaca zatražili da se svi odrađeni sati evidentiraju kao prekovremeni i da se skrati radno vrijeme trgovina.

– Trenutačno je stanje takvo da uglavnom svi rade po redovnom radnom vremenu, a smatramo da to nije dobro. Kad bi trgovine radile skraćeno, prostori bi se kvalitetnije mogli dezinficirati, a trgovci na miru složiti artikle s paleta. Oni to sad rade u neposrednoj blizini kupaca, koji pokraj njih kašlju i kišu, a preporuka Ministarstva zdravstva je da bi razmak između ljudi u unutrašnjim prostorima trebao biti dva metra.

U marketima je to, međutim, jednostavno nemoguće ispoštovati zbog uskog prostora. Još nam samo fali da se i trgovci i trgovkinje počnu razbolijevati pod tim strahovitim psihičkim i fizičkim naporom. Zasad ne bilježimo povećane odlaske na bolovanja, no toliki umor će kad-tad doći na naplatu – smatra Rozana Duplančić.

Sprječavanju obolijevanja trgovaca sasvim sigurno ne ide u prilog to što i dalje pojedine trgovine za svoje djelatnike nisu osigurale zaštitne maske. Čitatelji "Slobodne Dalmacije" upozoravali su nas jučer mailovima na činjenicu da su ih u kvartovskim dućanima posluživali trgovci bez zaštite na licu.

– To je točno – veliki trgovački lanci su se, donekle, pripremili, a ovi mali trgovci slabo. Problem je što ovih jednokratnih maski uopće nema u optjecaju, a isporuka onih platnenih očekuje se, navodno, sljedeći tjedan. Obišla sam ujutro trgovine u kojima radi naše članstvo i primijetila drugi problem – pojedini trgovci koji su dobili maske skidaju ih jer im smetaju u radu – žale mi se kako im je teško raditi fizički s maskama, da im fali kisika...

Razumijem ih, ali nošenje maske je jednostavno propis koji se mora poštovati. U 'Konzumu' su se, primjera radi, vrlo dobro pripremili – na ulazu u trgovine imaju dezinficijense kako bi svaki kupac mogao dezinficirati ruke, svi djelatnici su im zaštićeni, što zbilja spada u jedno odgovorno ponašanje – govori izvršna tajnica splitskog Sindikata trgovine.

U STH-u su, naravno, zadovoljni što su poslodavci odlučili nagraditi izniman trud svojih zaposlenika u trgovinama u proteklih nekoliko dana – "Spar" će im tako dati nagradu od 1500 kuna, dok je 'Konzum' odlučio podignuti iznos satnice za 15 posto. Sindikalisti se, naravno, nadaju kako će se i drugi trgovci povesti za tim primjerima.

#SINDIKAT TRGOVINE#PEVEX#SPAR#KONZUM

Izdvojeno