Overlay
Rodna fluidnost mode

Harry Styles u Gucci haljini prvi je muškarac samostalno na naslovnici Voguea, istražili smo tko su muškarci koji su i prije njega nosili suknje

Piše M. M.
Foto Adrian Dennis
20. studenog 2020. - 13:34

Prošlog petka modni svijet se još jednom revolucionarizirao kada je po prvi put u povijesti časopisa Vogue za njegovu naslovnicu pozirao samostalno jedan muškarac. Riječ je o Harryju Stylesu, glumcu, pjevaču i modnoj ikoni koji na fotografiji nosi Guccijevu haljinu iz kolekcije za jesen zimu u stilu saloona divljeg zapada.  

Prije deset godina kada se Styles pojavio na glazbenoj sceni kao član sastava One Direction imao je stil klasične teen britanske zvijezde koji je otada napredovao postepeno, ali sigurno tako da mu sada omogući da suvereno nosi haljinu Alessandra Michelea. Paralelno s njegovim osobnim razvojem događala se promjena u poimanju maskuliniteta u modi, ali i društvu općenito. Doduše, ne još uvijek i u hrvatskom društvu. 

 

Upravo Gucci na čelu s Micheleom utjecao je uvelike na tu promjenu pa možemo reći da je ova naslovnica simbolična na više od jednog načina. Dio trans zajednice uvrijedio se što je Styles prvi muškarac koji je dobio ovu čast s obzirom na to da haljine nisu dio njegove uobičajene garderobe, ali nije li upravo nepriznavanje ikakvih unaprijed zacrtanih odrednica i odbacivanje rodne binarnosti cilj ovakvih projekata. 

 

Kao i u svakom razvoju potrebno je dobro promotriti kontekst i to ne samo suvremenog trenutka koji ovo dopušta već sve što je do njega dovelo. Muškarci u haljinama, sa šminkom i nakitom nisu se prvi put pojavili ovom naslovnicom ni danas, pa izdvajamo najkultnije trenutke u kojima su muškarci odbacili limite i konvencije i ponosno obukli suknju.

Uvodno treba napomenuti kako su u vremenu koje je prethodilo racionalizmu 19. stoljeća mnogi aristokrati svom izgledu poklanjali jednaku količinu vremena kao žene. Šminke, perike i raskošna odjeća bila su jednako bitna na svijetu dvorova i palača za sve pripadnike drugog staleža. Industrijska revolucija i jačanje građanskog sloja odbacilo je takvo raskošno odijevanje i okrenula se utilitarnom pa smo početak 20. stoljeća dočekali s jakom rodnom podjelom. 

 

Međuratni Berlin pak odbacivao je takve malograđanske konvencije i u njegovim noćnim klubovima brisale su se takve jasne razlike, ali to vrijeme završilo je tragedijom među ostalim i za jednu čitavu kulturu. Trebat će pričekati 60-te, pa i 70-te da se vrati dašak dekadencije koji simbolizira i muško koketiranje s feminitetom. Treba razlikovati odijevanje muškaraca u žene od transrodnosti o kojoj u ovom tekstu nije riječ. Jedan od predvodnika toga stila 80-ih bio je definitivno David Bowie koji je svojim androginim izgledom postao seks simbol za kojim su jednako patili muškarci i žene. 

 

U Dazedu je pak izdvojen izbor najboljih lookova muškaraca u suknjama od 90-ih naovamo koji možemo samo prihvatiti. Prvi izbor pao je na Nirvanu. Kurt Cobain, Krist Novoselic i Dave Grohl poziraju u Dries Van Noten odjeći. Njihove suknje zapravo su marame koje im je oko pasa namjestio fotograf Stephane Sednaoui. Premda je Cobain često nastupao u cvjetnoj haljini, ova fotografija nastala u njihovom rodnom Seattleu prvenstveno se svima urezala u pamćenje. 

 

Jean Paul Gaultier nosio je kilt više nego jednom što i ne bi bilo osobito s obzirom na to da ga nose i članovi britanske kraljevske obitelji, međutim način na koji ga je on znao upariti s jeans topom šalje neku posve drugu energiju. Uz to je on definitivno i u svom dizajnerskom radu doprinio normalizaciji fluidnosti u modi kada je već 1985. napravio reviju 'I Bog stvori muškarca' za koju su muški modeli prohodali u suknjama i haljinama. 

 

Nešto suvremeniju verziju kilta, kojemu je zadržan plisirani kroj, ali mu je boja crna dizajnirao je Givenchy, a nosio Kanye West 2011. na svojoj turneji s Jay-Z-em. Asocijaciju na kilt daje i suknja koju je nosio Jaden Smith u kampanji za Louis Vuitton. Ipak te fotografije nastale 2015. važnije su na kulturološkoj osnovi od prethodnih jer je mladi pjevač i modna ikona obučen u potpunosti u žensku odjeću ili kako je on naziva, samo odjećom o čemu se onda naširoko pisalo u svim vodećim medijima. 

 

 

U kontekstu kojem pričamo iznimno bitan trenutak modne povijesti bio je onaj u kojem je David Beckham prošetao pored paparazza s djevojkom Victorijom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj odjeven u suknju dugu do poda. Sama činjenica da je riječ o jednoj od najvećih sportskih zvijezda k tome muškarcu čiji stil su zahvaljujući tim uspjesima imitirali mnogi diljem svijeta uvećava važnost ovog događaja.    

 

Kada je riječ o Marc Jacobsu teško je uopće odlučiti koji od njegovih femboy trenutaka odabrati kao najbolji. On sam je rekao da je započeo noseći kiltove da bi ubrzo prešao na Pradine 'pencil' suknje koje sada uglavnom nosi. Neovisno o njima na njegovom Instagram profilu se može pronaći i zavidna kolekcija štikli, a na javnim događanjima dolazio je i u raskošnim čipkastim haljinama. 

 

18. travanj 2024 01:40