Overlay
ljetna frizura

‘Suncem okupana‘ kosa najbolje se slaže uz preplanuli ten: otkrili smo koje nijanse su ‘in‘ i kako ih postići

14. srpnja 2020. - 10:38

Vjerujemo da ćete se složiti s nama kada kažemo da je najljepši ljetni modni dodatak na svakoj ženi njena kosa 'okupana suncem', no ne možemo pobjeći od činjenice da pretjerano izlaganje velikim vrućinama može nepovoljno djelovati i na našu kožu i na kosu.

Zlaćani i svjetliji tonovi, koji se presijavaju na valovitim pramenovima, neki su od najtraženijih stilova među ljetnim frizurama, no kako biste maksimalno zaštitili svoju kosu, a pri tome izgledali neodoljivo, otkriti ćemo vam nekoliko uspješnih načina za postizanje ultimativnih hitova među frizurama, bez da oštetite iti jednu vlas.

Pramenovi

Želite li postepeno posvijetliti svoju kosu, pramenovi su najbolji put ka željenom rezultatu. Tehnikom posvjetljivanja pramenova kose za nekoliko nijansi postiže se izgled mekoće i daje nova dimenzija boji kose, oponašajući tragove sunca na vašoj novoj frizuri.

Ovosezonski hit u frizerskim salonima, kada su u pitanju pramenovi, jesu svjetliji pramenovi koji uokviruju lice, tzv. face frame highlights, kojima se postiže prirodni kontrast s preplanulom kožom lica i ostavlja dojam osunčanosti.

Posebno su zanimljivi i tzv. babylights ili mikro pramenovi koji dodaju suptilan kontrast osnovnoj boji kose. Ovaj tip, jako tankih, pramenova najčešće se nanosi od samog korijena do vrhova kose, a time se postiže prirodan izgled. Kao i ostali tipovi pramenova, odlično izgledaju na valovitoj i kovrčavoj kosi.

Ombre, sombre i balayage

Ako još uvijek ne razlikujete ove tri tehnike, vrijeme je za još jedan mini vodič i rezervirani termin kod frizera.

Ombre je stil koji pokazuje snažan kontrast između osnovne boje i vrhova kose. Najčešća kombinacija je tamna podloga i svijetli, plavi ili platinasti prošarani vrhovi koji postupno blijede prema kraju, no kako su ove sezone popularne nježnije boje i prirodniji look, možda će vam se ipak za ljeto 2020. više svidjeti tehnika sombre. 

Tehnika sombre, nešto je suptilnija i podrazumijeva blaži kontrast boja i nježniji prelazak svjetlije nijanse prema kraju vrhova, a budući da ne zahtijeva puno održavanja, odličan je izbor za sve žene koje nemaju puno vremena za odlaske u salone. Zanimljivo je i da se ovom tehnikom postiže optička varka zbog koje vam dlaka izgleda deblje, a kosa gušće, pa je sve žene s tanjom i rjeđom kosom obožavaju. Za ovaj tip frizure najbolja kombinacija bila bi dvije različite nijanse iste boje, neovisno o kojoj se radi.

Posljednja od tri tehnike među ljetnim frizurama je balayage. U doslovnom prijevodu s francuskog, balayage bi značilo 'pomesti' što otprilike opisuje način na koji se boja tehnikom 'slobodnih ruku' nanosi na kosu. Efekt balayage postiže se odvajanjem manjih pramenova i ručnim bojanjem na nekoj ravnoj površini. Zbog nesimetričnih pramenova, nakon bojanja ovim načinom, postići ćete frizuru koja izgleda kao da je posvijetlila na suncu. Glavna razlika od ombrea je ta što nisu svi vrhovi svijetli nego su neki ostavljeni tamnima kako bi se postigao prirodniji izgled.

Ecaille i bronde

Nešto nježnije i suptilnije dvije tehnike, za sve one koje još nisu spremne skroz posvijetliti svoju kosu, jesu ecaille i bronde. 

Tehnika ecaille, među frizerima, često je nazivana 'ljepšom verzijom ombrea', a radi se o sofisticiranijoj ombre verziji bojanja kose, koja kosi daje nijansu bez agresivnog prijelaza između boja. Ovom tehnikom lako se mogu postići zlaćani i tonovi boje karamele koji će odisati prirodnošću i nježno se slagati s preplanulim tenom. 

Druga tehnika, bronde, ime je dobila po spoju riječi 'blonde' i 'brinete', a njen naziv točno opisuje i kako bi trebala izgledati na kosi. Ako se još uvijek ne možete odlučiti želite li biti brineta ili plavuša, frizura bronde vaša je sigurna luka. Spoj nijansi pepeljaste, medene, čokoladne, svjetlo smeđe ili platinaste vašoj će kosi dati volumen i naglašeni ljetni look. Zanimljivo je da ova tehnika kombinira tri do šest nijansi boje zbog čega je prirodni izgled neizbježan.

Za koju god od tehnika bojanja kose da se odlučite, imajte u vidu da svakako rezervirate svoj termin kod frizera na vrijeme. Boravak na moru i suncu dodatno će posvijetliti vaše pramenove, produljiti vijek vaše frizure i pojačati njen efekt, no pri tome svakako pazite da od štetnih sunčevih zraka zaštite i svoju kožu i kosu. 

16. travanj 2024 07:28