Overlay
Kolonijalna moda

Čeka nas prava kostimografska poslastica: u remakeu klasika ‘Smrt na Nilu‘ kostime potpisuje proslavljeni Paco Delgado, a nakit je legendaran

Piše PSD.
31. kolovoza 2020. - 17:55

Poznati španjolski kostimograf Paco Delgado surađuje prvi put s redateljem Kennethom Branaghom na njegovom novom filmu Smrt na Nilu, koji bi trebao izići do kraja ove godine.    

Ekranizacije djela Agathe Christie uvijek nas razvesele, bilo da se radi o nebrojenim epizodama serije "Hercule Poirot", koju smo godinama gledali nedjeljnim jutrima, ili dugometražnim verzijama, koje često nisu bog zna što. Ni prvi takav pokušaj ​redatelja Kennetha Branagha iz 2017., film Ubojstvo u Orijent Expressu, nije najbolje prošao kod kritike usprkos zvjezdanoj glumačkoj postavi i nebrojenim mogućnostima hollywoodske produkcije.   

Najveći problem filma bili su nedovoljno slojeviti likovi, pa se nadamo da će uloge koje će igrati Gal Godot, Kenneth Branagh, Armie Harmer i ostatak glumačke postave u Egiptu biti bolje postavljene.                                            

Nimalo ne strahujemo, pak, da će kostimi koje je izradio Paco Delgado biti fantastični. On iza sebe ima dvije Oskar nominacije za filmove koje je radio s Tomom Hooperom, "Jadnike" i "Dankinju", a surađivao je i na brojnim europskim art filmovima s Alejandrom Gonzálezom Iñárrituom​ i više puta s Pedrom Almodóvarom koji je poznat po svojoj specifičnoj estetici.        

Delgado je postao kostimograf slučajno. Isprva je radio kao scenograf u jednom španjolskom teatru, u kojem je povremeno morao raditi i na kostimima, koji su ga sve više privlači, pa je na kraju njegova karijera u potpunosti otišla u tom smjeru.    

U filmovima rjeđe komentiramo nakit, ali u jednoj sceni on je preuzeo svu pažnju. Na Gal Godot moći ćemo vidjeti žutu Tiffany ogrlicu, koju je davnih šezdesetih godina prva nosila zaljubljenica u draguljarsku kuću Audrey Hepburn, a nedavno i Lady Gaga. Rijedak dijamant glumica nosi uz bež haljinu tako da u potpunosti dominira njezinom odjevnom kombinacijom.

Iz najave i dostupnih fotografija uočili smo čitavu plejadu predivnih haljina iz tridesetih godina. Neki kostimografi opredjeljuju se samo za jednu vrstu filmova, suvremene ili povijesne, tj. kostimirane, ali Paco Delgado radio je i na jednima i na drugima, iako priznaje da su mu filmovi iz nekih povijesnih razdoblja posebno dragi, što uočavamo i na ovom projektu.

Kolonijalna povijest je tužna i nepravedna, ali kolonijalna moda je posve suprotna onome što predstavlja. Jedno od najljepših kostimografskih ostvarenja u ovom stilu je ono Ruth Myers za film Oslikani veo čija radnja se odvija dvadesetih godina u Kini.                  

U "Smrti na Nilu" očekujemo malo manje šminke, opuštenije frizure, preplanulu kožu uz standardne glamurozne haljine tridesetih godina, a primijetili smo i da će Emma Mackey, poznata po ulozi u Netflixovoj seriji "Sex Education", čak nositi crop-top, koji u Londonu toga vremena sigurno sebi ne bi dopustila.    

Godine 1979. Oskar za najbolji kostim dobio je uistinu sjajan film nastao po istom književnom predlošku u režiji Johna Guillermina te se nadamo da će ovaj film u cijelosti parirati svom prethodniku.  

15. travanj 2024 12:01