Overlay
raj na zemlji

Živio Mediteran! Društvene mreže pune su ideja za putovanja po Sredozemlju, među destinacijama za kojima svi uzdišu je i naš biser

Piše Stil
Foto Shutterstock
12. kolovoza 2020. - 12:57

Posljednjih dana čitamo o blagodatima mediteranskog načina života, ne samo u smislu prehrane koja je proglašena jednom od najzdravijih na svijetu, već i zbog nekih trikova kojima se stanovnici Sredozemlja služe kako bi se lakše nosili s paklenim ljetnim temperaturama, a preporučuju se i ostatku valom vrućine zahvaćenog svijeta.

Naviknuti da se živa u termometru tijekom udarnih mjeseci penje i do +40, naučili su prilagoditi se i iskoristiti ono najbolje. A uz laganu prehranu, dovoljne količine vode, pažnju da se životni prostor drži što hladnijim i zamračenijim tijekom dana, a što otvorenijim navečer i kroz jutro, Mediteranci kao obavezu uvode ljeti i popodnevni odmor.

A kako se s vrućinom najlakše nositi kad u vidokrugu imate tirkizno more i uvalu u kojoj možete uživati podjednako u suncu i hladovini, mnogi ljetnu idilu i ne vide drugačije do lješkarenja negdje na Mediteranu. Iako putovanja ove godine, zbog situacije s koronavirusom, nisu svima izgledna, mnogi barem sanjare o nekim budućim. Društvene mreže preplavile su fotografije prošlih putovanja.

O nekim se lokacijama pritom naročito piše. Izdvojili smo mjesta na prostoru Sredozemlja koja su vječni mamac za posjetitelje i od čijih fotografija na društvenim mrežama ne možemo (i ne želimo) pobjeći. Živio nam Mediteran!

1. Mallorca, Španjolska

Najveći Balearski otok već je desetljećima prvi izbor turistima željnima mediteranskog ugođaja. Iako je to pridonijelo zasigurno i nešto masovnijem turizmu, Palma je grad koji nudi i ponešto osim noćnih klubova i prepunih plaža. Mjesto je to s bogatom poviješću, prirodnim ljepotama i ulicama posloženima u šarmantne labirinte u kojima se osjećate domaćima.

Malo flore i faune tipične za Sredozemlje, more prozirno poput stakla, a na mjestima tirkizno. Korisnici društvenih mreža koji su ovog ljeta spriječeni u putovanjima sanjare o Mallorci.

2. Valetta, Malta

Iskusni putnici preporučuju onima koji slabije podnose vrućine Maltu posjetiti u jesen. Uživati u razgledavanju arhitekture glavnoga grada Valette, u specijalitetima i mjestima koja su učinila ovaj otok poznatim u svjetu. A ako je prostor Mediterana karakteristično sličan, Malta je utoliko posebna. Izgrađena planski u 16. stoljeću, jedna je od prvih takvih gradova u Europi.

3. Kreta, Grčka

Ako i potpuno na trenutak zaboravimo na činjenicu da se upravo na Kreti razvila Minojska kultura, jedna od najfascinantnijih povijesničarima i među prvim zabilježenim civilizacijskim dostignućima u Europi, Kreta je danas među najprivlačnijim destinacijama zbog svojih prirodnih ljepota. Bez konotacija, čista priroda.

No oni koji su posjetili ovaj grčki otok tvrde kako je povijest utkana u svaki kutak, svaki dio otoka. I ne samo da lokaliteti obiluju povijesnim ostacima, već i stanovnici duboko poštuju i čuvaju tradiciju. Govoriti pak o turističkim mjestima, specijalitetima i plažama djeluje gotovo profano, ali ne zavaravajmo se - Kreta ih ima i baš je zato posjećuju turisti diljem svijeta.

4. Kotor, Crna Gora

Proljeće i jesen navode se kao najbolja razdoblja za posjetu Kotoru. Mirnije je i hladnije, tvrde znalci, no oni koji uživaju u ljetnim žegama spustit će se do zaljeva i ljeti.

Na ruti južnije od Dubrovnika krije se ovaj biser susjedne nam države, a korisnici društvenih mreža u ovim trenucima sanjare o tome kad će njegove ljepote istražiti i uživo...

5. Vis, Hrvatska

Trebamo li posebno pričati o Visu? Nismo ni mislili. Izdvojili smo ovaj dalmatinski otok iz čistog subjektivnog dojma, svjesni itekako da sličnih ljepota imamo i duž cijele naše obale. Pa uživajmo u prizorima, makar posredno...

20. travanj 2024 10:51