Overlay
‘uradi sam‘

Što kažete na ideju o ljetnom kinu u svome dvorištu? Otkrivamo kako uživati u filmskim večerima pod zvijezdama

Piše Ivana Tolj
Foto Shutterstock
30. kolovoza 2020. - 14:38

Tople ljetne večeri možete iskoristiti na poseban način: priredite ljetno kućno kino u dvoru, vrtu, na terasi ili ravnom krovu stambene zgrade. Osigurajte kvalitetan projektor i dovoljno udobnih sjedalica, pripremite osvježenje i grickalice, a mi smo se pobrinuli za upute za izradu filmskog platna prikladnog za korištenje na otvorenom.

Pa evo kako si priuštiti filmsku večer pod zvijezdama iz udobnosti vlastitog dvorišta.

Osnovno što će vam za pripremu kino platna trebati jest nekoliko PVC cijevi, veliki komad bijelog neprozirnog platna i nešto alata. Dobro će vam doći i pomoćnik.

Prije same pripreme, opskrbite se sljedećim predmetima:

- 3 PVC cijevi promjera 3 cm, duljine 3 metra

- 2 ovalna spojnika za cijevi promjera 3 cm

- 2 spojnika T formata za cijevi promjera 3 cm

- bijela tkanina promjera 200x230 cm

- ljepljiva vrpca

- 2 stalka za cijevi

- čekić, škare i pila za plastiku

Nakon što ste pribavili sav potreban materijal, a prije no što krenete s izradom platna, pobrinite se da imate i pomoćnika koji će vam olakšati postavljanje vaše kino instalacije u dvorište.

Za početak krenite s pilanjem cijevi. Dvije cijevi duljine tri metra prerežite na dva dijela, jedan od 210 centimetara, jedan od 90 centimetara, a treću cijev prerežite na pola.

Sljedeći korak je montiranje okvira. Ovalne spojnike stavite na krajeve cijevi od 210 centimetara te im na drugom kraju dodajte cijevi od 150 centimetara. Krajevima cijevi od 150 centimetara dodajte spojnike T formata.

Okvir dovršite dodavanjem drugog komada cijevi od 210 centimetara, kojeg ćete pričvrstiti već dodanim spojnicima T formata. Kada ste dobili pravokutni okvir, na dnu oba T spojnika, dodajte cijevi od 90 centimetara kojima ćete naknadno dodati dva stalka.

Nakon što ste postavili temelje okvira, slijedi postavljanje platna. Bijelu tkaninu dimenzija 200x230 centimetara postavite na okvir, a višak koji prelazi jednostavno odrežite škarama. Imajte na umu da jedan dio od oko 15 centimetara platna sa svake strane ipak ostavite da prelazi okvir, kako biste imali materijala za pričvršćivanje tkanine.

Popeglanu tkaninu prislonite na okvir i zategnite, a pomoću ljepljive vrpce učvrstite je tako da tvori filmsko platno. Ako vam ljepljiva vrpca nije dovoljna, poslužite se većim pribadačama ili nekim sličnim alatom za pridržavanje tkanine.

Za kraj, uz pomoć svog pomagača, podignite platno te ga učvrstite u zemlju stalcima kako bi sigurno stajao i omogućio vam nesmetano gledanje filma.

Za poseban kino ugođaj, u dvorištu si napravite udobni ležaj od jastuka te si večer začinite grickalicama i osvježavajućim napitcima.

17. travanj 2024 07:59