Overlay
Nije strašno

Priprema hrane za tjedan dana unaprijed zvuči vam kao nepotrebna ‘tlaka‘? Ima svojih prednosti i mana, uz par ideja uštedjet će vam vrijeme i novac

Foto Shutterstock
8. rujna 2020. - 14:10

Dogodilo vam se sigurno više puta - došli ste kući umorni s posla, a niste odmrznuli meso za ručak. Ili pak niste, u pokušaju da se što ranije vratite u kućnu oazu, posjetili dućan, a izbor u hladnjaku je tanak. Zovete dostavu, opet jedete nezdravo, masno i kalorično, a nutrijentima... Pa, možda nije bogato kao obrok kuhan doma.

Na poslu je bila ludnica, sutra ću pametnije, tješite se dok svoj obrok preplaćujete dostavljaču. Znate i sami na što se to svodi, kuda vas odnesu poslovi i zadaci. Valjda se baš zato netko dosjetio genijalnog rješenja - pripreme hrane unaprijed.

Ova moderna inačica verzije "skuvat' ću za dva dana" koju sigurno i sami prakticirate ili ste je barem čuli kod kuće, otišla je toliko daleko da postoje danas čitavi profili na društvenim mrežama, blogovi i kuharice posvećene upravo "meal preppingu", odnosno pripremanju hrane za (barem) tjedan dana unaprijed.

Naravno da ovaj način donosi, kao i svaki drugi, pluseve i minuse. Dobra strana je definitivno ušteda vremena, ali i novca. Kuhanje za tjedan dana unaprijed obično se odvija nedjeljom popodne, isplanirano i "na veliko". Namirnice koje sami odabirete sigurno ćete platiti manje nego nekoliko obroka naručenih dostavom, a iako ćete potošiti nekoliko sati na neradni dan, ostatak tjedna vam je lišen ikakve brige...

Baš se zato sve više ljudi okreće meal preppingu. Loše strane? Jednoličnost, osjećaj da jedete ostatke, gubitak na svježini... No svemu su tome doskočili zagovornici ove metode. Jeste li znali da postoje namirnice kojima ni priprema unaprijed neće naštetiti?

To su u prvom redu smrznuto povrće, povrće puno škroba, cjelovite žitarice i nemasni izvori proteina. Uz to, možete smrznuti i unaprijed pripremljeno voće (primjerice za 'smoothie'), a orašasti plodovi i sjemenke također su dobar dodatak.

Kako početi?

Za planiranje i uspješno provođenje jednog tjedna obroka spremljenih unaprijed, trebat će vam najprije posude - najpraktičnije su staklene koje ne samo da će najbolje očuvati hranu, već su i trajne i najekološkija opcija. 

Tek kad ste osigurali sredstva, kreće planiranje. Ako vam nedostaje inspiracije, poslužite se idejama s društvenih mreža. Kao što smo već napomenuli, o meal preppingu ispisani su reci, a inspirativne fotografije je teško zaobići... Kupujte na veliko, kvalitetne namirnice, smrznuto povrće, a grahorice i žitarice refužo. Pratite akcije i ne kupujte unaprijed narezanu ili pakiranu hranu, u pravilu je skuplja od cjelovite.

Ono što vam možemo reći iz prve ruke - djeluje jednostavnije nego što zapravo jest. U moru estetski oku ugodnih posudica, šarenih namirnica i filtera mnogi zaboravljaju ono najvažnije: planiranje obroka i njihova realizacija unaprijed nisu lagan posao. Baš je zato važno, ako ćete se već posvetiti ovome načinu, da dobro istražite njegove prednosti i mane, isprobate na vlastitoj koži pa ako ide - ide.

Savjetujemo vam da krenete najprije s jednim obrokom. Ukoliko odmah poželite isplanirati kompletan menu za sve ukućane, uključujući doručak, ručak, večeru i snackove, lako ćete se pogubiti, a da ne spominjemo da ćete potrošiti čitav jedan dan na izvedbu. 

Odvojite zato nedjelju popodne i pokušajte skuhati ručak za tjedan dana. Evo nekoliko ideja. 

1. Pileća prsa + zelenilo po želji

Piletina (naročito ako je unaprijed marinirana) je primjer nemasnog izvora proteina, a traje u hladnjaku i do tjedan dana. Samo ju podgrijte na tavi, a zelenilo po želji ugrijte i poslužite. Odličan izbor su brokula, kaula, grašak, bob, dok će se listašice prije "sparušiti".

2. Cjelovite žitarice + meso po želji

Smeđa riža, quinoa, proso, bulgur... Možete birati i nakuhati veliku količinu žitarice koju možete jesti hladnu "na salatu" ili podgrijati s nekim ukusnim umakom. Dodajte meso po želji, pečenu tikvu, brokulu i tikvice.

3. Pečeni batat + proteini + salata

Batat može potrajati u hladnjaku do nekoliko dana, baš kao i unaprijed pripremljeno meso. Salatu možete spraviti od žitarica, kuhanog povrća, grahorica (slanutak, leća, grah) i orašastih plodova.

Više recepata, ideja i savjeta potražite ovdje.

15. travanj 2024 23:43