Overlay
Nešto slatko

Na koje god načine možemo, ljeti uživamo u smokvama! Imamo recept za osvježavajući desert koji možete ukrasiti ljetnom voćkom

Piše Stil
Foto Shutterstock
21. kolovoza 2020. - 19:30

Ima li slađeg ljetnog voća od smokava? Nama ne pada na pamet, kad bolje promislimo, ni uopće, ijedna voćka koja bi se mogla mjeriti s medenom mediteranskom poslasticom. Budući da imamo tu sreću da u njoj možemo do mile volje uživati koncem ljeta, ne postoji taj recept koji dosad nismo isprobali.

No uz punoću okusa, smokvu odlikuju i brojna svojstva zbog kojih samo žalimo što nije u sezoni tijekom čitave godine. Bogata antioksidansima i vitaminima, kažu da djeluje blagotvorno na probavu, zbog količine kalija uravnotežuje količinu natrija u tijelu, a zbog kalcija pridonosi zdravlju kostiju.

Zaključak? Na koje god načine možemo, ljeti uživamo u smokvi.

Najbolje ju je jesti, dakako, sirovu, po mogućnosti ravno sa stabla. No kad poželite uživati u hladnom, osvježavajućem desertu obogaćenim zdravim, sezonskim voćkama, preporučamo vam jedan koji se spravlja u čas, a ljeti naročito prija.

Mileram kolač sa smokvama

Sastojci za tijesto:

- 25 dag glatkog brašna

- 10 dag šećera

- 1 prašak za pecivo

- 1 vanilin šećer

- 10 dag maslaca

- 1 jaje

Sastojci za kremu:

- 1/2 litre mlijeka

- 2 pudinga od vanilije

- 20 dag šećera

- 80 dag milerama

- svježe smokve

Priprema:

Od gore popisanih sastojaka umijesite prhko tijesto. Ostavite ga da stoji u hladnjaku minimalno 45 minuta do sat vremena. Tijesto potom razvaljajte i premjestite u kalup za pečenje.

U dva vruća, tek napravljena pudinga, mikserom dodajte mileram i ostale sastojke. Kremastu smjesu izlijte u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 70 minuta.

Nakon što se kolač ohladio ukrasite ga svježim smokvama, prelijte medom ili sokom od datulje.

19. travanj 2024 09:13