Overlay
Stara slastica

Jeste li ikad probali kulfi? Tradicionalni desert samo na prvu podsjeća na sladoled, a njegovu jednostavniju varijantu možete lako spraviti i sami

Piše Stil
Foto Shutterstock
23. kolovoza 2020. - 19:30

Kulfi je gusti ledeni desert koji samo na prvu podsjeća na sladoled kakav u zapadnome svijetu znamo. Dolazi iz Indije i to, vjerovali ili ne, iz 16. stoljeća. Iako izgledom podsjeća na omiljeni nam hladni desert, teksturom nije sličan ni sladoledu, pa ni sorbetu.

Pripravlja se tako što se mlijeko reducira na četvrtinu svoje gustoće, a kako bi se proces izveo potrebni su sati laganog grijanja, miješanja, podgrijavanja... Ne brinite, danas vam ne donosimo recept za tradicionalni kulfi, već za njegovu modernu inačicu, u skladu s brzinom vremena u kojemu živimo.

Nešto lakšu verziju ove popularne istočnjačke slastice predstavila je za Food52 Meera Sodha, britanska kuharica indijskog podrijetla kojoj je specijalnost tradicionalne recepte kuhinje svojih predaka učiniti modernima. I njena varijanta sadrži kardamom i ružinu vodu, sastojke za "pravi" kulfi, no ovaj desert zahtijeva mnogo manju količinu utrošenog vremena.

Sastojci za kulfi:

- 12 zrna kardamoma

- 1 limenka dehidriranog (evaporiranog) mlijeka

- 300 grama slatkog vrhnja

- 1/2 šalice šećera

- 2 žlice ružine vode

- sušene ružine latice (čest dodatak ginu, možete ih kupiti kao začin u većim trgovinama)

- pistacije

- svježe voće po želji

Priprema:

Kardamom sameljite (najprije odstranite vanjsku opnu) i pomiješajte s mlijekom, vrhnjem, šećerom, ružinom vodom nad štednjakom. Miješajte nad srednjom vatrom dok ne počne vriti i pazite da na dnu ne ostane smjese.

Nakon toga tavu u kojoj ste miješali smjesu stavite u zdjelu ledene vode ili vode s ledom kako bi se ohladila. Miješajte smjesu povremeno, a kad se ohladi, procijedite ju. Premjestite dobivenu smjesu u kalupe za sladoled i držite u zamrzivaču najmanje 3 sata.

Kako biste odstranili kulfi iz kalupa, prelijte ih (s donje strane) vrućom vodom. Poslužite ih s narezanim pistacijem i ružinim laticama ili voćem po želji.

20. travanj 2024 09:31