Overlay
veliki hit

Jeste li čuli za ‘japanski doručak‘? Zbog ovog trenda žitarice i peciva padaju u zaborav, provjerili smo zašto ga mnogi prate, a imamo i prijedloge

21. rujna 2020. - 08:03

"Feta" kruha s maslacem i marmeladom i šalica Kraš Expressa. Tako vam je izgledao moj doručak dok sam bila mala. Ponekad bi umjesto marmelade dobila med, a koji put ne bi bilo Kraš Expressa​ pa bi mi mama skuhala kakao. I ne, nije ista stvar.

Kako sam prelazila u više razrede i postajala sve pospanija, a i mami je dodijalo raditi doručak, moja jutarnja hranidbena rutina postajala je sve ekspresnija: Kraš Express je zamijenio jogurt, jer ga ne treba ni grijati ni miješati, a "sendvu" od maslaca i marmelade nešto što se može jesti u hodu, bez kapanja. Tko se ujutro prije škole ima vremena još jednom presvući?

Studentski dani donijeli su mi osvještenje u nutritivnom smislu pa sam se prebacila na zobene pahuljice s voćem i jogurtom, no donijeli su mi i dovoljno vremena za dileme: je li bolje ujutro jesti voće ili žitarice? Je li bolje ujutro jesti ugljikohidrate ili proteine? Ili možda zamutiti smoothie? Studentski su dani odavno iza mene, no priznajem da još uvijek nisam načisto s odgovorima na ova pitanja.

No izgleda da si postavljam pogrešna pitanja. Čini se da bih trebala jesti – japanski doručak.

A to bi bilo nešto više nalik ručku ili večeri nego uobičajenom shvaćanju prvog obroka u danu. Ništa pahuljice, mlijeko i voće, ništa "fetice" s namazima. Japanski doručak podrazumijeva rižu, miso juhu, pečenu ribu, jako začinjenu salatu od krastavaca, kuhano povrće...

"Japanski doručak sastoji se od hrane koju obično jedemo za ručak i večeru, no u manjim porcijama. Zapravo je jako praktičan – samo podgrijete ostatke od prethodnog obroka, na brzinu ispečete komad ribe i zakuhate miso juhu. Sve je gotovo za deset minuta!", tvrdi wellness blogerica Kaki Okomura, Japanka rođena i odrasla na relaciji Tokio – Sjedinjene Države.

I mnogi se slažu, jer japanski doručak je postao trend.

Okomura na svom blogu Kakikata piše da prilaskom sa zapadnjačkog na japanski stil doručkovanja u prehranu uvodimo više hrane bogate nutrijentima, što svakako nije naodmet. Umjesto krafne pojesti juhu od povrća, ideja je to kojoj bi se usprotivio samo krajnje zbunjen nutricionist...

A što bismo, po japanskim pravilima, trebali jesti? Okomura je vrlo jasna, premda ne i precizna (Za doručak ne morate jesti "hranu za doručak"! Jedite što i u drugim obrocima, samo smanjite količine), pa sam se za preciznije upute bacila na virtualno pretraživanje.

Najprije ću vam reći da me zapanjilo more savjeta o japanskom doručku i što bi trebao sadržavati, a potom iznosim stavke koje se najčešće ponavljaju.

No najprije odgovor na pitanje zašto sad svi bruje o japanskom doručku. Razloga je nekoliko, a ako se samo jedan od njih pokaže točnim, usudim se reći da su u pravu svi koji mu daju prednost pred zapadnjačkim.

Kako se navodi (pored ostaloga i ovdje), doručak po japanskim pravilima je uravnotežen i nutritivno bogat, a kako je sastavljen od namirnica koje su lako probavljive i pune vrijednih sastojaka koji uravnotežuju probavu i krvni tlak, pridonosi sveukupnom zdravlju, pa čak i produžava život. Nije naodmet napomenuti i da nas uči kontroliranju porcija. Ja sam zaintrigirana.

A sad da vidimo kako se slaže taj famozni obrok.

Dakle, prema onome što pišu pobornici japanskog stila doručkovanja, prvi obrok u danu trebao bi sadržavati rižu, miso juhu, proteine poput ribe te raznolike priloge poput nori algi, ukiseljenog povrća, fermentirane soje, zelenog povrća...

Nemojte se zavarati obiljem nabrojenih jela, nakon japanskog doručka nećete morati prileći kako bi sve probavili. Spomenuta jela spremaju se u laganijoj varijanti nego za druge obroke, s minimalnom količinom masnoće, bez prženja i pirjanja. Osim toga, dolaze u vrlo malim količinama.

Ne morate se strogo držati tradicionalnih propisa pa neke vrste hrane možete zamijeniti drugima, no pridržavajte se pravila o tome da u obroku trebaju biti riža, juha, proteini i povrtni prilog – ako vam se za doručak ne jede riba, zamijenite je morskim plodovima (poput slatkih malih hobotničica na naslovnoj slici, koje su u Japanu, inače, veliki specijalitet) ili jajem.

Dopuštene su i izmjene u korist uštede vremena pa se miso juha ne kuha svakog jutra nego se podgrijava jučerašnja ili se "zamuti" instant inačica. Ne jede li vam se kuhano povrće, možete ga zamijeniti salatom.

Što se tiče ribe, priprema se vrlo jednostavno i kratko, obično u tavi, a poslužit će i ostaci od večere, kao i konzervirana riba, a miso juha je gotova za par minuta: samo treba pomiješati miso pastu i temeljac dashi, a to bi bilo nešto na tragu naše riblje juhe te dobivenoj juhi dodati nasjeckani tofu, mladu kapulicu, alge, gljive...

Što se tiče glavnog sastojka japanskog doručka – riže, poželjno je odabrati rižu kratkog zrna, poput one koja se koriste za sushi. Proći će, ipak, i riža dugog zrna te smeđa riža. Dovoljno ju je skuhati, no ako želite uistinu japanski ugođaj, poslužite je s lososovom ikrom. Ili ikrom morskog ježa​. Ako ćete moj savjet, ovo posljednje svakako preskočite (ne pitajte...).

Kako god iskombinirali svoj japanski doručak, završite neizostavnom stavkom – šalicom zelenog čaja.

17. travanj 2024 20:28