Overlay
crne i zelene

Imamo tri izvrsna starinska recepta za pripremu maslina bez puno muke: dok god traje berba, ovakve savjete treba imati pri ruci!

Piše Stil
Foto shutterstock
25. studenog 2021. - 16:44

Kao što to obično biva sa starinskim načinima pripreme hrane, recepata za pripremu maslina za zimnicu uistinu ima u izobilju. Prošle smo vam godine pisali o različitim načinima pripreme maslina, a zanimljiv smo vam recept otkrili u prošlom broju Stila. Dok traje berba maslina, takve je recepte vrijedno imati pri ruci, stoga ćemo ih sažeti na jednom mjestu, da vam se nađe.

Usoljene crne masline

Ubrane i oprane crne masline stavite u platnenu vreću i pokušajte ju poravnati tako da se plodovi međusobno ne gniječe. Dobro posolite. Masline po želji možete nabockati vilicom kako bi upile više soli, kako vas je volja, no u svakom slučaju je bitno vreću svako dva dana protresti ili okrenuti te ju potom nanovo poravnati.

Nakon tjedan dana masline možete izvaditi. Čuvajte ih u teglama napunjenim maslinovim uljem i češnjakom, a po želji dodajte koju grančicu ružmarina. Ovaj proces najbolje je raditi na suhom, tamnom i hladnijem mjestu.

Pečene crne masline

Pečene masline lako ćete i sami pripremiti. Najprije ćete ih morati odgorčiti u slanoj otopini (na 1 kg maslina idu 1 l vode i 100 g soli) pet dana. Zatim ih isperite, pa ih prokuhajte s novom litrom vode u koju ste stavili 100 g soli. Maknite s vatre, pustite ih da odstoje 20 minuta pa ih ispecite 15 minuta u pećnici. Ohladite, posolite, prelijte maslinovim uljem i pospremite u staklenke.

Masline u trostrukoj salamuri

Masline treba 3-4 dana ostaviti u vodi. Četvrti dan vodu treba ocijediti, a masline staviti na 24 sata u salamuru pripremljenu od 100 grama soli po litri vode. Nakon toga masline se ocijede i stave u novu salamuru na 10 dana, a zatim ocijede i spreme u staklenke. Zatim treba napraviti treću salamuru, a u nju dodati koromača i nekoliko klinčića te ju vrelu uliti u staklenke s maslinama.

Pratite Stil i na Instagramu!

15. travanj 2024 12:28