Razmišljate li o tome što biste mogli za ručak, a već vam je sada jasno da vam se neće dati gubiti vrijeme za štednjakom niti ćete biti raspoloženi za nešto 'teško', provjerite imate li možda starog kruha, koju rajčicu i štogod sira. Ako je tako, ne morate ni izlaziti. Imamo pravi ljetni prijednog za ručak, ili možda za obilatiju marendu.
Danas zaboravite na kuhanje i 'pokripite' se panzanellom, tradicionalnom toskanskom salatom od ljetnog povrća i prepečenog starog kruha. Kruh bi, prema originalnom receptu trebao biti
Toskanska panzanella
Sastojci:
100 grama staroga kruh
200 grama mini mozzarelle
200 grama matovilca
2 rajčice
1 ljubičasti luk
češnjak
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol, papar
bosiljak
Priprema:
Prepržite stari kruh u pekaču za kruh ili pećnici pa pustite da se ohladi. Natrgajte na komadiće.
Matovilac, narezane rajčice i ljubičasti luk izmiješajte i začinite acetom (u nedostatku će poslužiti i obični ocat), maslinovim uljem, solju i paprom i origanom. Dodajte listiće bosiljka (u nedostatku stavite sušeni origano) i češnjaka po želji.
Pripremljenom povrću dodajte dobro ocijeđene mini mozzarelle i kruh natrgan na komadiće pa dobro promiješajte.